Nincs ennél finomabb aszalt szilvás, mákos bejgli: ezekkel a tippekkel tökéletes lesz
Idén készítsd el saját kezűleg a bejglit! A mákos, aszalt szilvás töltelék mennyei, és jó vastagon az igazi.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Leszámol a pattanásokkal és a szem alatti karikákkal: filléres csodaszer a bőrnek a petrezselyem zöldje »
- Extra nőiesen öltözködik a duci blogger: pedig csak a régi korok divatjából szemezget »
- 61 évesen is gyönyörű, és minden porcikájára büszke: fehérneműben is bátran megmutatja magát a karcsú jógatanárnő »
- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Dér Heni gyönyörű menyasszony volt: különleges ruhában ment férjhez
- Galambos Lajos házassága 22 év után válságban van - Ezért romlott meg a kapcsolatuk Boglárkával
- Kvíz! 8 ismert gyerekdal jogásznyelvre lefordítva: mennyit találsz el közülük?
- 122 éves koráig élt a francia asszony: különös képeken mutatjuk hosszú életét
Hozd vissza a régi, békebeli ízeket, hagyományokat saját készítésű bejglivel! A különféle töltelékkel készülő tekercs igazi hungarikumnak számít, ami általában karácsonykor és húsvétkor kerül az asztalra. A mákos töltelék finomabb lesz, ha aszalt szilvát is keversz bele. Ha a tésztát megszurkálod több helyen, nem repedezik meg sütés közben.
Aszalt szilvás, mákos bejgli
Hozzávalók:
A tésztához
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- 2 db tojássárgája
- 2 dl tej
A töltelékhez
- 40 dkg mák
- 20 dkg cukor
- 15 dkg aszalt szilva
- 2 dl tej
- 1 teáskanál fahéj
- 1 db narancs
A tetejére
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojásfehérje
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverj hozzá egy teáskanál kristálycukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a vajat, a zsírt, és morzsold össze. Ügyelj arra, hogy a zsiradék ne olvadjon meg! Tedd hozzá a porcukrot, a tojássárgát és az élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrj közepes keménységű tésztát. Formázz hat egyforma súlyú cipót, és lefóliázva pihentesd a hűtőben legalább fél órát.
Közben készítsd el a tölteléket. A tejet kezdd melegíteni a cukorral. Ha forr, a tűzről lehúzva add hozzá a mákot, az aszalt szilvát, a reszelt narancshéjat, az őrölt fahéjat, majd hűtsd ki. Amikor a forrázott töltelék kihűl, mérd le. A töltelék súlya legyen azonos a tészta súlyával!
A pihentetett tésztát nyújtsd ki körülbelül három milliméter vastag téglalapformára. A tölteléket kend a tésztára, és egyenletesen igazgasd el. Hajtsd be a tészta két végét, és úgy tekerd fel. Rakd sütőlemezre, és a tetejét kend le a tojássárgával. Amikor az megszárad a tésztán, kend át a tojásfehérjével. Így lesz szép márványos. Hurkapálcával szurkáld meg több helyen. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára.
A mákos csavart kalács, vagyis a babka is csodás csemege ünnepeken is.

Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!
Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.
Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban!
Promóció
Még több recept