Nincs ennél finomabb aszalt szilvás, mákos bejgli: ezekkel a tippekkel tökéletes lesz
Idén készítsd el saját kezűleg a bejglit! A mákos, aszalt szilvás töltelék mennyei, és jó vastagon az igazi.

aszalt-szilvas-makos-bejgli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hozd vissza a régi, békebeli ízeket, hagyományokat saját készítésű bejglivel! A különféle töltelékkel készülő tekercs igazi hungarikumnak számít, ami általában karácsonykor és húsvétkor kerül az asztalra. A mákos töltelék finomabb lesz, ha aszalt szilvát is keversz bele. Ha a tésztát megszurkálod több helyen, nem repedezik meg sütés közben. 

Aszalt szilvás, mákos bejgli

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl tej

A töltelékhez

  • 40 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 db narancs

A tetejére

  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverj hozzá egy teáskanál kristálycukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a vajat, a zsírt, és morzsold össze. Ügyelj arra, hogy a zsiradék ne olvadjon meg! Tedd hozzá a porcukrot, a tojássárgát és az élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrj közepes keménységű tésztát. Formázz hat egyforma súlyú cipót, és lefóliázva pihentesd a hűtőben legalább fél órát.

 

Közben készítsd el a tölteléket. A tejet kezdd melegíteni a cukorral. Ha forr, a tűzről lehúzva add hozzá a mákot, az aszalt szilvát, a reszelt narancshéjat, az őrölt fahéjat, majd hűtsd ki. Amikor a forrázott töltelék kihűl, mérd le. A töltelék súlya legyen azonos a tészta súlyával!
 

A pihentetett tésztát nyújtsd ki körülbelül három milliméter vastag téglalapformára. A tölteléket kend a tésztára, és egyenletesen igazgasd el. Hajtsd be a tészta két végét, és úgy tekerd fel. Rakd sütőlemezre, és a tetejét kend le a tojássárgával. Amikor az megszárad a tésztán, kend át a tojásfehérjével. Így lesz szép márványos. Hurkapálcával szurkáld meg több helyen. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára. 

A mákos csavart kalács, vagyis a babka is csodás csemege ünnepeken is.  

Ezt is szeretjük