A klasszikus aranygaluska receptje
Így készítette a nagyi is
A gombócok között vastagon megbújó cukros, diós kéreg és a vaníliasodó együtt pazar élmény.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aranygaluska igazi magyar specialitás. A tésztája nagyon hasonlít a kalácséra. Öntettel még finomabb. Ne érd be egyszerű pudinggal, készíts hozzá vaníliasodót! Ennél jobb desszertet senki se kívánhatna.

Aranygaluska

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg búzaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojássárga
  • 1 evőkanál kristálycukor

A vaníliasodóhoz

  • 20 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg, keverj el benne egy evőkanál cukrot. Morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Az átszitált lisztet a tojássárgával, egy csipet sóval és az élesztős tejjel dolgozd össze úgy, hogy lágy tésztát kapj. Gyúrj bele még öt deka vajat, a tetejét hintsd meg liszttel, takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd egy órán át.

Közben a maradék vajat olvaszd meg, a diót keverd össze a porcukorral. Ha a tészta a duplájára emelkedik, nyújtsd ujjnyi vastagra, és kis pogácsaszaggatóval darabold fel. A tepsit kend ki vajjal, az aljára tégy egy sor galuskát, szórd meg a cukros dióval, locsold meg az olvasztott vajjal, majd újból egy sor tészta következik, legfelülre pedig csak vaj kerül. Tedd 180 fokos sütőbe, és 35 perc alatt süsd aranybarnára.

Ezalatt készítsd el a vaníliasodót. A tejet forrald fel a vaníliás cukorral, és tedd félre. A cukrot és tojássárgát keverd habosra, majd fokozatosan öntsd bele a forró tejet. Ezt addig főzd, amíg sűrűsödni nem kezd. Tálaláskor locsold meg vaníliasodóval a tésztát.

Ezt is szeretjük