Így készül az édes angol pogácsa, a scone: vajjal és lekvárral tálalják
Az angol pogácsa, vagyis a scone ízében nem, csak alakjában emlékeztet a magyar rokonára: inkább enyhén édeskés, és nagyon jól megy hozzá a vaj és a dzsem.

scone
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a klasszikus ötórai teázás divatja Angliában elég erősen szorul vissza, az ehhez szükséges kellékek továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek: hihetetlen mennyiségű teát isznak - amit ráadásul tejjel kevernek -, és nagy örömmel fogyasztanak mellé mindenféle teasüteményt, például scone-t is. Mivel nem egy bonyolult süteményről van szó, te is bátran megpróbálkozhatsz otthon az elkészítésével.

Angol pogácsa (scone)

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 dl tej
  • 1 csipet
  • 0.5 dl habtejszín
  • vaj és lekvár a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. A lisztet szitáld át, add hozzá a sütőport, a sót és a cukrot, majd morzsold el az apró kockákra vágott, hideg vajjal. A tejet, a tejszínt és a tojást egy másik tálban keverd el. Néhány kanállal tegyél belőle félre a kenéshez, a többit adagold a vajas liszthez, és kézzel alaposan dolgozd össze. Tedd lisztezett deszkára, nyújtsd ki másfél-két centi vastagra, egy nagyobb pogácsaformával szaggasd ki, és helyezd egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ne ijedj meg, hogy laposak, sütés közben nagyra fognak nőni. A tetejüket kend meg a visszamarad tojásos tejjel, és told a sütőbe nagyjából 15 percre, amíg aranyszínt kapnak. Vajjal és lekvárral tálald.
 

Ha jártál már Angliában, biztosan kóstoltad a crumpet nevű pufi, lyukacsos palacsintát - most te magad is elkészítheted.

Ezt is szeretjük