Remegős, almás sajttorta forró karamellszósszal leöntve – Pekándióval megszórva tálald
A karamellszósszal leöntött almás sajttorta tökéletes őszi desszert.
A forró, egyszerre édes és sós karamellszósz és a fahéjas alma igazi őszi desszertté varázsolja ezt az egyszerű, sütés nélküli sajttortát. Zseniális választás, ha valami egyszerű desszertet ennél. Alapját egy almáspite-töltelék adja, amit vajjal kikevert kekszréteg tart meg.
Almás sajttorta karamellszósszal
Hozzávalók 8 adag
A sajttorta alaphoz
- 20 dkg zabkeksz
- 9 dkg olvasztott vaj
Krémhez
- 25 dkg krémsajt
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl habtejszín
- 15 gramm zselatin
- 5 evőkanál cukor
- vaníliarúd vagy vaníliás cukor ízlés szerint
- 1 db lime leve
Almás részhez
- 4 db alma
- 5 evőkanál cukor
- fél db citrom leve
- 4 evőkanál juharszirup vagy 2 evőkanál méz
- vaníliarúd vagy vaníliás cukor ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- pekándió ízlés szerint
- 1 teáskanál vaj
Karamellszósz
- 20 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 2.5 dl habtejszín
- csipet tengeri só
Elkészítés:
A kekszet aprítsd össze sodrófával vagy aprítógéppel, majd keverd össze az olvasztott vajjal. Nyomkodd tortaformába, és tedd be a hűtőbe.
Az almákat hámozd meg, és vágd kis kockákra. Egy kiskanálnyi vajat olvassz fel edényben, és tedd hozzá az almákat, a fahéjat, a kétféle cukrot és pár csepp citromlevet. Ezt aztán főzd puhára, majd mikor már látod, hogy sűrűsödik, öntsd hozzá a juharszirupot vagy mézet. Tedd félre hűlni, és különíts el egy keveset a díszítéshez.
A mascarponét és a krémsajtot cukorral, vaníliával és a lime reszelt héjával keverd ki, majd adj hozzá három deci habtejszínt, és kevergesd tovább. 1 dl habtejszínt melegíts fel, és add hozzá a zselatint, majd ezt öntsd hozzá a mascarponés krémhez. Addig keverjük, amíg homogén nem lesz. Ezután a kihűlt almás szószt keverd hozzá, és ezt mind pakold rá a már elkészített kekszes alapra. Az elkülönített párolt almát tedd a torta tetejére, majd szórj rá pekándiót is, és tedd be a hűtőbe dermedni.
A karamellszószhoz a cukrot tedd egy edénybe és addig melegítsd, amíg karamellizálódik. Ekkor add hozzá a vajat és a sót, majd addig kevergesd, amíg el nem olvad. Végül öntsd hozzá a tejszínt, és főzd addig, amíg besűrűsödik. A sós karamellszószt öntheted a torta tetejére vagy mellé is.
Gyors almás pite, ahogy a nagymama készíti: vaníliafagyival az igazi
A jóságos, folyamatosan étellel traktáló nagymama képe az én életemből kimaradt. Az én nagymamám a legerősebb nő a világon, valószínűleg, ha fő gonosz lenne egy mesében, legyőzné a jót és uralkodna az univerzum felett is.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!