Remegős, almás sajttorta forró karamellszósszal leöntve – Pekándióval megszórva tálald

A karamellszósszal leöntött almás sajttorta tökéletes őszi desszert.

Almás sajttorta forró karamellszósszal leöntve
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A forró, egyszerre édes és sós karamellszósz és a fahéjas alma igazi őszi desszertté varázsolja ezt az egyszerű, sütés nélküli sajttortát. Zseniális választás, ha valami egyszerű desszertet ennél. Alapját egy almáspite-töltelék adja, amit vajjal kikevert kekszréteg tart meg.

Almás sajttorta karamellszósszal

Hozzávalók 8 adag

A sajttorta alaphoz

  • 20 dkg zabkeksz
  • 9 dkg olvasztott vaj

Krémhez

  • 25 dkg krémsajt
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín
  • 15 gramm zselatin
  • 5 evőkanál cukor
  • vaníliarúd vagy vaníliás cukor ízlés szerint
  • 1 db lime leve

Almás részhez

  • 4 db alma
  • 5 evőkanál cukor
  • fél db citrom leve
  • 4 evőkanál juharszirup vagy 2 evőkanál méz
  • vaníliarúd vagy vaníliás cukor ízlés szerint
  • fahéj ízlés szerint
  • pekándió ízlés szerint
  • 1 teáskanál vaj

Karamellszósz

  • 20 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 2.5 dl habtejszín
  • csipet tengeri só
Recept idők

Elkészítés:

A kekszet aprítsd össze sodrófával vagy aprítógéppel, majd keverd össze az olvasztott vajjal. Nyomkodd tortaformába, és tedd be a hűtőbe.

Az almákat hámozd meg, és vágd kis kockákra. Egy kiskanálnyi vajat olvassz fel edényben, és tedd hozzá az almákat, a fahéjat, a kétféle cukrot és pár csepp citromlevet. Ezt aztán főzd puhára, majd mikor már látod, hogy sűrűsödik, öntsd hozzá a juharszirupot vagy mézet. Tedd félre hűlni, és különíts el egy keveset a díszítéshez.

A mascarponét és a krémsajtot cukorral, vaníliával és a lime reszelt héjával keverd ki, majd adj hozzá három deci habtejszínt, és kevergesd tovább. 1 dl habtejszínt melegíts fel, és add hozzá a zselatint, majd ezt öntsd hozzá a mascarponés krémhez. Addig keverjük, amíg homogén nem lesz. Ezután a kihűlt almás szószt keverd hozzá, és ezt mind pakold rá a már elkészített kekszes alapra. Az elkülönített párolt almát tedd a torta tetejére, majd szórj rá pekándiót is, és tedd be a hűtőbe dermedni.

A karamellszószhoz a cukrot tedd egy edénybe és addig melegítsd, amíg karamellizálódik. Ekkor add hozzá a vajat és a sót, majd addig kevergesd, amíg el nem olvad. Végül öntsd hozzá a tejszínt, és főzd addig, amíg besűrűsödik. A sós karamellszószt öntheted a torta tetejére vagy mellé is.

Gyors almás pite, ahogy a nagymama készíti: vaníliafagyival az igazi

A jóságos, folyamatosan étellel traktáló nagymama képe az én életemből kimaradt. Az én nagymamám a legerősebb nő a világon, valószínűleg, ha fő gonosz lenne egy mesében, legyőzné a jót és uralkodna az univerzum felett is.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Kép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük