Szaftos fahéjas-almás muffin: a tetejére édes morzsa kerül
Az almás-fahéjas muffinba annyi gyümölcs kerül, hogy minden falatra jut belőle.

A gyümölcsös muffinok egyik nagy hátránya, hogy általában képtelenség annyi málnát, áfonyát, erdei gyümölcsöt keverni beléjük, hogy minden falatba jusson. Az almás-fahéjas muffinnál ez az eset nem áll fenn: a sok-sok almakocka az összes darabot kitölti. A tésztába joghurt is kerül, így exra szaftos lesz az állaga.
Almás-fahéjas muffin
Hozzávalók 15 darabhoz
A morzsához:
- 8.5 dkg liszt
- 6.5 dkg barna cukor
- 5.5 dkg vaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj
A tésztához:
- 22 dkg liszt
- 18 dkg alma (tisztított súly)
- 12 dkg vaj
- 12 dkg natúr joghurt
- 10 dkg barna cukor
- 5 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 0.5 dl tej
Elkészítés:
A morzsához a vajat olvaszd fel. A kétféle cukrot és a fahéjat keverd el egy tálban, forgasd össze az olvasztott vajjal, majd egy villa segítségével keverd bele a lisztet. Ügyelj rá, hogy morzsalékos maradjon, ne keverd túl. Tedd félre.
A tésztához a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a fahéjat és a sót keverd össze. A vajat keverd krémesre a kétféle cukorral, majd add hozzá a tojásokat, a joghurtot és a vaníliakivonatot. A robotgép alacsonyabb fokozatát használva adagold bele a lisztet és a tejet. Az almát hámozd meg, kockázd fel, a magházát vájd ki. Forgasd a tésztához.
Egy muffintepsit bélelj ki papírral. Oszd el benne a tésztát, és szórd meg mindegyik darab tetejét a morzsával. Ebből az adagból 15 darab muffin jön ki, így két körben kell majd sütnöd őket. Told 220 fokos sütőbe. Öt perc elteltével csavard le a sütő hőfokát 180 fokra, és így süsd tovább őket 15-18 percig.
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Ez a lenyűgöző torta puha piskótarétegekkel és bársonyos citromos krémmel ejti ámulatba a rokonokat és barátokat.
ElolvasomKép: Ekaterina Smirnova / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- mandulaliszt