Fahéjas fánk olajszag nélkül: a tésztájába almalé kerül
Ennek a sütőben sült fahéjas fánknak a tésztájába sűrű, rostos almalé kerül.

Az alma és a fahéj sokféle édességben megy jól egymáshoz: ez az almás-fahéjas fánk rostos almaléből készül, ráadásul bő olaj helyett sütőben sül. Az almalevet felhasználás előtt gyöngyöztesd a tűzhelyen 20 percig, hogy besűrűsödjön. A darabokat direkt erre a célra kialakított fánksütő tepsiben tudod kisütni.
Almás-fahéjas fánk sütőben
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 25 dkg kristálycukor
- 25 dkg barna cukor
- 3.5 dl rostos almalé
- 3 dkg vaj
- 1.2 dl tej
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 csipet só
- 0.5 kávéskanál őrölt gyömbér
- 0.5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- olaj a tepsi kikenéséhez
A bevonathoz:
- 20 dkg cukor
- 8.5 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 kávéskanál őrölt gyömbér
- 0.5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Az almalevet öntsd kisebb lábosba, és kis lángon kezdd el gyöngyöztetni. Nézz rá először tíz perc múlva, utána ötpercenként, amíg bő egydecisre nem sűrűsödik be. Közben néha keverd meg. Ha elkészült, tedd félre tíz percre hűlni.
A lisztet keverd el a sütőporral, a sóval, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. A vajat olvaszd fel, keverd el a tojással, a kétféle cukorral, a vaníliaaromával és a tejjel. Forgasd hozzá a lisztes keveréket, végül öntsd hozzá a besűrűsödött almalevet. Az így kapott sűrű tésztát oszd el egy fánksütő tepsi kivajazott mélyedéseiben. Csak félig töltsd meg a formát, mivel a fánkok sütés közben nőni fognak. 180 fokon 10-11 perc alatt süsd őket készre. Ebből a mennyiségből két tepsire való fánk jön ki, a második adag sütése előtt olajozd újra a formát.
Amikor a fánkokat már kézbe tudod venni, de még melegek, mártsd meg őket először olvasztott vajban, utána a fűszerekkel elkevert cukorban.
Pihe-puha fánk lekvárral töltve: farsangkor kötelező
Sokan félnek tőle, pedig nem nagy ördöngösség a fánksütés, ha van hozzá egy jól bevált recepted, gyerekjáték lesz az elkészítése.
ElolvasomKép: LauriPatterson / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- sütemény
- élesztő