Illatos almás-diós süti leveles tésztából: a ropogós tészta gazdag tölteléket rejt
A leveles tésztából készült almás-diós sütemény könnyen elkészül, és mindig nagy sikert arat.

almas dios leveles
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bolti kész leveles tészta nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek, hiszen a felhasználásával könnyen és gyorsan készíthetsz finom édességeket vagy sós ropogtatnivalókat. Dióval és almával töltve is mennyei.

Almás-diós süti leveles tésztából

Hozzávalók

  • 4 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 3 dkg dió
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag leveles tészta (25 dkg)
  • 1 alma
  • 0.5 citrom kifacsart leve
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • ízlés szerint mazsola, aszalt gyümölcsök

A tetejére

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Az almát hámozd meg, a magházát vájd ki, és kockázd fel. Facsard rá a citrom levét, szórd meg cukorral, fahéjjal, és keverd alaposan össze. Ha fagyasztott leveles tésztát használsz, olvaszd fel és nyújtsd ki, ha frisset, egyszerűen tekerd le, és kend meg középen egy csíkban lekvárral. Oszd el a lekváron a fahéjas almakockákat, hintsd meg mazsolával vagy aszalt gyümölcsökkel. A diót éles késsel vágd durvára, és szórd az alma tetejére.

A tészta egyik szélét hajtsd fel a diós almára, kend meg lekvárral, majd hajtsd rá a másik felét, és zárd le úgy, hogy a lekvár egyáltalán ne látszódjon ki. Derelyevágóval keresztben vágd fel öt-hat darabba.

Egy kis tálkában keverd össze a tojássárgát a tejjel, kenőtollal oszd el a tészta tetején, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és told 200 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre, amíg a tészta szép aranyszínt kap. Tálalás előtt a tetejét porcukorral szórhatod meg.
 

Ha klasszikusabb süteményre vágysz, a szabolcsi almás pitét készítsd el.

Ezt is szeretjük