Párolt lila káposzta almával: borral locsolgatva még finomabb
Ez a káposzta felhasználásának egyik legegyszerűbb módja. Akár ünnepeken is az asztalra kerülhet.

almas-lilakaposzta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párolt vagy dinsztelt káposzta tökéletes választás zsírosabb sült húsok mellé, így kínálhatod vele a kacsát és a libát, de a hurka mellé is kiváló. Számtalan módon ízesítheted. Ha szeretnéd, hogy még finomabb legyen, mint eddig, rakj mellé almát is. Ahogy szétfő, átveszi a káposzta az ízét. A bortól ugyancsak finomabbá válik, az alkohol pedig elpárolog. 

Almás-boros, párolt lila káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej lila káposzta
  • 3 db alma
  • 1 db lila hagyma
  • 2 dl bor
  • 4 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A lila káposzta külső héját szedd le, vágd négy részre, a torzsát távolítsd el, és szeld fel. Sózd be, és pihentesd 20-30 percig. A lila hagymát pucold meg, aprítsd fel. Hevíts olajat egy lábosban, szórd bele a cukrot. Karamellizáld, azaz olvaszd meg. Tedd hozzá a hagymát, és süsd üvegesre.

Rakd hozzá a káposztát, locsold meg a bor felével, és lefedve párold kis lángon. Közben fűszerezd borssal, köménnyel. A káposzta körülbelül egy óra alatt puhul meg. Félidőben tedd hozzá a kis darabokra vágott almát, és közben többször locsolgasd a borral. Fontos, hogy soha ne párologjon el alóla teljesen a folyadék, mert könnyen megég. Ha szükséges, még vizet is önthetsz alá. 
Savanyú káposztát is készíthetsz otthon, nagyon egészséges, és az íze is csodás. 

Ezt is szeretjük