Isteni, házi akácszörp keresztanyám receptje szerint - Itt az ideje, hogy eltedd télire
Virágzik az akác, ne maradj le az élményről, készíts te is isteni szörpöt belőle!
![Akácszörp](https://kep.index.hu/1/0/2007/20077/200775/20077524_6a9717aede7e0b5e493e6b71a38dfb23_wm.jpg)
Élvezd sokáig az akác kellemes ízét szörp formájában! Ugyanúgy kell eltenni, mint a bodzát. Gyógyhatása ismert, jó náthára, köhögéscsillapításra, gyomorsavtúltengésre. Vízzel hígítva kiváló üdítő forró, nyári napokra. Ha kirándulni indulsz, szedj a forgalmas utaktól távol egy jó adagot. A cukrot ne tedd bele az elején, mert könnyebben elkezd erjedni. Ha gyorsan elfogy, nem kell főzni sem.
Akácszörp
Hozzávalók 40 decihez
- 2 l akácvirág
- 2 l víz
- 1.5 kg cukor
- 2 db citrom
- 1 dkg citromsav
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
A virágokat érdemes megrázni, hogy ne maradjon bennük bogár. Mosd meg, majd szedegesd le a szárról. Rakd egy ötliteres befőttes üvegbe, és öntsd a vizet a virágokra. Tedd a tetejére a jól megmosott, megdörzsölt, karikákra vágott citromot. Rakd száraz helyre három-öt napra, közben többször kevergesd meg.
Szűrd egy edénybe, a virágokat is nyomkodd ki, add hozzá a cukrot és a citromsavat. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, forrald fel, majd töltsd sterilizált, felforrósított üvegekbe, és jól zárd le. Ha biztosra akarsz menni, a tetejére szórhatsz késhegynyi nátrium-benzoátot. Pakold a szörpöt párnák, takarók közé. Hűvös, száraz helyen tárold, felbontás után tedd a hűtőbe.
![](https://kep.index.hu/1/0/2007/20077/200776/20077604_02171f6f25be3c88d61ce1d9c36c6801_wm.jpg)
Még több recept