Isteni, házi akácszörp keresztanyám receptje szerint - Itt az ideje, hogy eltedd télire
Virágzik az akác, ne maradj le az élményről, készíts te is isteni szörpöt belőle!

- Divatos, nőies szandálok, melyek nagy melegben is kényelmesek: sikkes darabok árakkal »
- Hatékony súlyzós edzés otthonra, ami szépen kidolgozza a hasizmokat: ha csak 15 szabad perced van naponta, ezt a módszert válaszd »
- Nőies és elegáns is lehet a haspóló, ha így viseled: nem csak a vagány szettekhez passzol »

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Átmennél most a biológiaérettségin? 10 kérdés, amire tudni kellett a választ
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Ma 81 éves Kovács P. József: a Magyar Televízió legendás bemondója így él napjainkban
- Felismered, melyik magyar városban készült a fotó? 9 kérdéses kvíz, hogy próbára tedd a tudásod
Élvezd sokáig az akác kellemes ízét szörp formájában! Ugyanúgy kell eltenni, mint a bodzát. Gyógyhatása ismert, jó náthára, köhögéscsillapításra, gyomorsavtúltengésre. Vízzel hígítva kiváló üdítő forró, nyári napokra. Ha kirándulni indulsz, szedj a forgalmas utaktól távol egy jó adagot. A cukrot ne tedd bele az elején, mert könnyebben elkezd erjedni. Ha gyorsan elfogy, nem kell főzni sem.
Akácszörp
Hozzávalók 40 decihez
- 2 l akácvirág
- 2 l víz
- 1.5 kg cukor
- 2 db citrom
- 1 dkg citromsav
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
A virágokat érdemes megrázni, hogy ne maradjon bennük bogár. Mosd meg, majd szedegesd le a szárról. Rakd egy ötliteres befőttes üvegbe, és öntsd a vizet a virágokra. Tedd a tetejére a jól megmosott, megdörzsölt, karikákra vágott citromot. Rakd száraz helyre három-öt napra, közben többször kevergesd meg.
Szűrd egy edénybe, a virágokat is nyomkodd ki, add hozzá a cukrot és a citromsavat. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, forrald fel, majd töltsd sterilizált, felforrósított üvegekbe, és jól zárd le. Ha biztosra akarsz menni, a tetejére szórhatsz késhegynyi nátrium-benzoátot. Pakold a szörpöt párnák, takarók közé. Hűvös, száraz helyen tárold, felbontás után tedd a hűtőbe.

Még több recept