Így lesz tökéletes a piskótatekercs
7 lépésben
Ki ne szeretné az omlós, belül finom krémmel vagy lekvárral töltött piskótatekercset?

Dia

	Liszt és sütőpor	A piskótákhoz mindig finomlisztet használj, és arra is figyelj, hogy lehetőleg valamilyen megbízható márkából vásárolj! A lisztet keverd össze a sütőporral, és a megfelelő pillanatban, szitálva add a többi hozzávalóhoz, így lesz a tésztád igazán könnyed, laza szerkezetű.

Liszt és sütőpor

A piskótákhoz mindig finomlisztet használj, és arra is figyelj, hogy lehetőleg valamilyen megbízható márkából vásárolj! A lisztet keverd össze a sütőporral, és a megfelelő pillanatban, szitálva add a többi hozzávalóhoz, így lesz a tésztád igazán könnyed, laza szerkezetű.

Dia

	Tojások	A legjobb, ha valamilyen háztáji tojást sikerül szerezned, ha ez nem sikerül, akkor a boltokban lehetőleg a legjobb minőségűt válaszd, a 0-ás a biotartásból eredő, a 3-as pedig a ketrecesből. Lehetőleg M-es, vagyis közepes méretű tojást válassz! Ha megvannak a tojások, külön kell választanod a sárgáját és a fehérjét. A fehérjét egy csipet só társaságában verd keményre, a sárgáját pedig keverd simára a cukorral. Ha mindkettővel megvagy, gyors és óvatos mozdulatokkal keverd őket össze úgy, hogy közben a lisztet is szitálod hozzájuk. Fontos, hogy a hab ne törjön, ezért a legjobb, ha egy lyukacsos fakanalat használsz.

Tojások

A legjobb, ha valamilyen háztáji tojást sikerül szerezned, ha ez nem sikerül, akkor a boltokban lehetőleg a legjobb minőségűt válaszd, a 0-ás a biotartásból eredő, a 3-as pedig a ketrecesből. Lehetőleg M-es, vagyis közepes méretű tojást válassz! Ha megvannak a tojások, külön kell választanod a sárgáját és a fehérjét. A fehérjét egy csipet só társaságában verd keményre, a sárgáját pedig keverd simára a cukorral. Ha mindkettővel megvagy, gyors és óvatos mozdulatokkal keverd őket össze úgy, hogy közben a lisztet is szitálod hozzájuk. Fontos, hogy a hab ne törjön, ezért a legjobb, ha egy lyukacsos fakanalat használsz.

Dia

	Színezés	Ha nem a hagyományos, aranybarna piskótatekercset szeretnéd az asztalon viszontlátni, gyakorlatilag bármilyen színűre elkészítheted. A legelterjedtebb változat a klasszikus után a kakaós, ami ízében is jelentkezik a tésztában, de némi narancslével is készítheted, akkor értelemszerűen jóval sárgásabb lesz a massza. Ételfestékkel pedig gyakorlatilag bármilyen színűre, akár szivárványosra is varázsolhatod a tekercset.

Színezés

Ha nem a hagyományos, aranybarna piskótatekercset szeretnéd az asztalon viszontlátni, gyakorlatilag bármilyen színűre elkészítheted. A legelterjedtebb változat a klasszikus után a kakaós, ami ízében is jelentkezik a tésztában, de némi narancslével is készítheted, akkor értelemszerűen jóval sárgásabb lesz a massza. Ételfestékkel pedig gyakorlatilag bármilyen színűre, akár szivárványosra is varázsolhatod a tekercset.

Dia

	Sütő előmelegítése	Ahogy a piskótánál, úgy a piskótatekercsnél is nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet. Nagy különbség a hagyományos piskóta és a tekercshez sütött piskótalap között, hogy előbbit mindig 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kell sütnöd, a tekercshez pedig a lapot 240 fokon érdemes rövid idő - 8-10 perc - alatt készre pirítanod.

Sütő előmelegítése

Ahogy a piskótánál, úgy a piskótatekercsnél is nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet. Nagy különbség a hagyományos piskóta és a tekercshez sütött piskótalap között, hogy előbbit mindig 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kell sütnöd, a tekercshez pedig a lapot 240 fokon érdemes rövid idő - 8-10 perc - alatt készre pirítanod.

Dia

	A kész tészta kezelése	Ha szépen aranybarnára - vagy a választott színre - sült a tészta, pár gyors mozdulattal könnyedén tekercselhetővé varázsolhatod. Ehhez nem kell mást tenned, mint a sütés kezdetekor két, a tésztalapnál nagyobb konyharuhát előkészítened, az egyiket finoman behintened porcukorral, a másikat pedig benedvesítened. Amikor kész a tészta, tepsistől borítsd a cukrozott konyharuhára, majd vedd le róla a tepsit, és terítsd be a másikkal. Várd meg, míg kihűl, addig készítsd el a tölteléket!

A kész tészta kezelése

Ha szépen aranybarnára - vagy a választott színre - sült a tészta, pár gyors mozdulattal könnyedén tekercselhetővé varázsolhatod. Ehhez nem kell mást tenned, mint a sütés kezdetekor két, a tésztalapnál nagyobb konyharuhát előkészítened, az egyiket finoman behintened porcukorral, a másikat pedig benedvesítened. Amikor kész a tészta, tepsistől borítsd a cukrozott konyharuhára, majd vedd le róla a tepsit, és terítsd be a másikkal. Várd meg, míg kihűl, addig készítsd el a tölteléket!

Dia

	Töltelék	Gyakorlatilag bármivel megtöltheted a piskótatekercset, amivel csak jólesik. Klasszikus megoldás a házi baracklekvár, illetve a habkönnyű, mennyeien finom eperhab, ezekkel egészen biztosan a legjobb cukrászdákban szerzett tapasztalataidat tudod felidézni, de tényleg bármivel megtöltheted a roládot, amivel csak szeretnéd, vagy épp van otthon.

Töltelék

Gyakorlatilag bármivel megtöltheted a piskótatekercset, amivel csak jólesik. Klasszikus megoldás a házi baracklekvár, illetve a habkönnyű, mennyeien finom eperhab, ezekkel egészen biztosan a legjobb cukrászdákban szerzett tapasztalataidat tudod felidézni, de tényleg bármivel megtöltheted a roládot, amivel csak szeretnéd, vagy épp van otthon.

Dia

	A kész piskótatekercs	Ha mindezen túl vagy, ott díszeleg előtted az ínycsiklandó piskótatekercs, amit már csak fel kell szeletelni és tálalni. Érdemes mindezek előtt jól lehűtened, majd csak azután kínálni. A tetejét megszórhatod porcukorral, apró szemű cukorkával, vagy akár csokibevonatot is készíthetsz neki, de azért az nyugodtan elhagyható.

A kész piskótatekercs

Ha mindezen túl vagy, ott díszeleg előtted az ínycsiklandó piskótatekercs, amit már csak fel kell szeletelni és tálalni. Érdemes mindezek előtt jól lehűtened, majd csak azután kínálni. A tetejét megszórhatod porcukorral, apró szemű cukorkával, vagy akár csokibevonatot is készíthetsz neki, de azért az nyugodtan elhagyható.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kancsár Péter
Fotó: