A tökéletes kandírozott narancs
Így lesz puha és illatos
Kötelező karácsonyi édesség, amit süteményekhez is felhasználhatsz, de csokiba is márthatod, ajándéknak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kandírozott narancs ideje a karácsony, amikor a háziasszonyok előszeretettel pepecselnek a cukrozott gyümölcshéjjal. Készítsd el te is bátran, mert önmagában fogyasztva, csokoládéba mártva is nagyon finom, de, ha süteménybe sütöd bele, akkor is garantált a siker.

Készítsd el egyszerű receptünket, és, ha már úgyis megcsináltad, akkor próbáld ki süteményünket is, mely remek vendégváró!

Kandírozott narancs

Hozzávalók:

  • 2,5 l víz
  • 50 dkg narancshéj
  • 50 dkg cukor
  • 1 tábla étcsokoládé

A narancsot forró víz alatt mosd le alaposan. Jó, ha használsz valami finomabb dörzsölőt hozzá, például egy mosogatószivacs érdes felületét. A narancsokat hámozd meg, és a héjak belső, fehér részét, amennyire tudod, távolítsd el, másképp nagyon keserű lesz a gyümölcs. Tetszésed szerinti méretre darabold fel a héjakat, és legalább egy napra - de inkább három-négyre - áztasd hideg vízbe.

Tegyél fel vizet főni, majd, amikor már forr, add hozzá a gyümölcshéjakat, és öt-hat percig főzd. Vedd ki a héjakat, és hideg vízben mosd át őket. A receptben leírt mennyiségű vízbe szórd bele a cukrot, és tedd fel főni. Ha forr, add hozzá a héjakat, és állandó kevergetés mellett főzd őket üvegesre, mintha csak hagymát pirítanál. Ha még nem eléggé üvegesek, de kevés a víz rajtuk, önts még hozzá. Amikor kész, szedd ki a héjakat egy rácsra, és hagyd, hogy lecsepegjenek.

Készíthetsz hozzá csokoládébevonatot is, mely roppant egyszerű. Végy egy tábla étcsokoládét, és gőz felett olvaszd fel. Azután csak mártsd a narancsot a folyékony csokiba, majd, ha megszilárdult, már tálalhatod is.

Narancsos tallér

Hozzávalók:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg kandírozott narancs
  • 5 dkg mandula
  • 5 evőkanál víz
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 dl tejszín
  • vaj

A cukrot a mézzel és a vízzel forrald fel. Keverd hozzá a tejszínt, a kandírozott narancsot, a lisztet és a felszeletelt mandulát. Egymástól távol tegyél diónyi masszákat egy kivajazott tepsire. Lapítsd le őket tallér formájúra, majd előmelegített sütőben öt perc alatt süsd őket készre. Az étcsokoládét gőz felett olvaszd fel, és a tallérok felét mártsd bele. Amikor a máz megdermedt, már kínálhatod is a vendégeknek.

Ezt is szeretjük