Eper- és málnahab torta

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eper- és málnahab torta

Hozzávalók 8 személyre

Zabkekszes alap

  • 10 dkg vaj olvasztva
  • 1/4 csésze finomliszt
  • 3/4 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 4 ek tej
  • 4 ek vaj
  • 4 ek cukor
  • 1 ek zabpehely
  • 1/2 tk sütőpor

Hab

  • 5 dkg eper
  • 10 dkg málna
  • 1/2 citrom leve
  • 15 dkg natúr házi krémsajt
  • 5 dkg tejföl
  • 5 dkg joghurt
  • 7 dkg porcukor
  • 2 dl tejszín
  • 20 g zselatin

Házi vanília puding

  • 2,5 dl tej+1/2 dl tejszín
  • 3 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1/2 vaníliarúd

Házi natúr krémsajt

  • 1 db 450 grammos, legalább 20%-os tejföl

Díszítéshez

  • őrölt pisztácia
  • eperszemek
  • citromfű
Recept idők

Elkészítés:

Krémsajt (ha nem mascarpone):

Egy magas tál fölé helyezünk egy műanyag szűrőt - kibélelve két réteg gézzel. Ebbe öntjük a nagy doboz tejfölt, lefedjük egy kistányérral, és hagyjuk hűvös helyen lecsurogni a savót belőle. (Kb. 3-4 óra.)

Zabkeksz:

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a sütőporral és a zabpehellyel elkevert liszthez adjuk. Tejjel lazítjuk és puha tésztává gyúrjuk. Lisztezett felülten kinyújtjuk olyan fél cm vastagra és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük őket. A kekszből kb. 220 grammot összedarálunk.
Az így kapott morzsalékot a 10 dkg olvasztott vajjal elkeverjük és a tortakarimába nyomkodjuk, hűtőben hagyjuk dermedni.

Puding

A tojássárgákat a liszttel és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a maradék tejet, a tejszínt, a cukrot, a vanília kikapart magjait és a vaníliarudat is. Állandóan kevergetve nagy lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.
Az epret és málnát összeturmixoljuk a citromlével, kis lábasba teszünk belőle 3-4 evőkanálnyit és elkeverjük benne a zselatint, összemelegítjük. A tejszínt habbá verjük.
Habosra keverjük a natúr házi krémsajtot, a tejfölt, és a joghurtot a porcukorral, meg a maradék gyümölcspürével. Beleforgatjuk a tejszínhabot is. A krémhez öntjük a zselatinnal elkevert kis adag pürét, alaposan összekeverjük, majd a formába töltjük. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ezután a zabkekszes alapra borítjuk. Pudinggal töltve vagy locsolva friss gyümölccsel tálaljuk.

1
2
3
4

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük