Croque-en-bouche
Croque-en-bouche
Hozzávalók 4 személyre
Az égetett tésztához
- 6 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- 2 db tojás
- csipet só
- 1.5 dl víz
A vaníliakrémhez
- 3 db tojás
- 3 dl tej
- 7 dkg kristálycukor
- 5 dkg finomliszt
- 0.5 vaníliarúd (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
- _A karamellhez_
- cukor
Elkészítés:
A tészta:
Öntsünk 1,5 dl vizet egy lábasba, adjuk hozzá a vajat, meg a csipet sót. Ha a vaj elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Amennyiben a tészta sima, rugalmas, könnyen leesik a kanálról, nem szükséges beleütni a második tojást, csak egy részét. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Sütőpapíros tepsibe kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomjunk közepes méretű, sima csőrű habzsák segítségével, tetejét igazítsuk simára, vizes kézzel. A sütőbe tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a tésztának jót tesz a gőz.
Kb. 15-20 perc alatt süssük aranysárgára. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul. Vegyük ki a sütőből a fánkokat, és rácsra fejjel lefelé fordítva hűtsük ki.
Vaníliakrém elkészítése:
A tojásfehérjéket csipet sóval keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét (2 dl) forrni tesszük a vaníliával. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel. Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Kihűtjük.
Fánkok megtöltése:
A kihűlt fánkokat a krémmel a következőképpen töltjük meg. A vaníliakrémet habzsákba szedjük, és a habzsák csövével egy pici lyukat ejtünk a fánkokon, és belenyomjuk a krémet.
Karamell elkészítése:
A cukrot tegyük egy lábasba, és lassú tűzön olvasszuk fel, amíg be nem barnul, teljesen folyékony nem lesz.
Fánkkúp összeállítása:
Mártsuk bele karamellbe a fánkokat, és rakjuk körbe egy tányéron. Ez lesz a kúp alapja. Majd a következő sort kissé beljebb rakjuk a karamellbe mártott fánkokkal. Mindezt addig folytatjuk, amíg a tetejére már csak egy marad. Két villa segítségével karamellszálakkal körbetekerjük a fánkkúpot, valamint tetszés szerinti, karamelldíszt „ragasztunk” rá.
A croque-en-bouche vagy croquembouche egy hagyományos francia desszert. Nevének jelentése „szájban roppanós”.
A croque-en-bouche égetett tésztából készül, a profiterol vaníliakrémjével töltik meg a fánkocskákat, és karamellel díszítik. A karamelles fánkokat kúpszerűen tornyozzák fel, és karamellszálakkal fonják körbe.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció