Croque-en-bouche

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Croque-en-bouche

Hozzávalók 4 személyre

Az égetett tésztához

  • 6 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • 1.5 dl víz

A vaníliakrémhez

  • 3 db tojás
  • 3 dl tej
  • 7 dkg kristálycukor
  • 5 dkg finomliszt
  • 0.5 vaníliarúd (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
  • _A karamellhez_
  • cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tészta:

Öntsünk 1,5 dl vizet egy lábasba, adjuk hozzá a vajat, meg a csipet sót. Ha a vaj elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Amennyiben a tészta sima, rugalmas, könnyen leesik a kanálról, nem szükséges beleütni a második tojást, csak egy részét. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Sütőpapíros tepsibe kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomjunk közepes méretű, sima csőrű habzsák segítségével, tetejét igazítsuk simára, vizes kézzel. A sütőbe tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a tésztának jót tesz a gőz.
Kb. 15-20 perc alatt süssük aranysárgára. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul. Vegyük ki a sütőből a fánkokat, és rácsra fejjel lefelé fordítva hűtsük ki.

Vaníliakrém elkészítése:

A tojásfehérjéket csipet sóval keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét (2 dl) forrni tesszük a vaníliával. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel. Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Kihűtjük.

Fánkok megtöltése:

A kihűlt fánkokat a krémmel a következőképpen töltjük meg. A vaníliakrémet habzsákba szedjük, és a habzsák csövével egy pici lyukat ejtünk a fánkokon, és belenyomjuk a krémet.

Karamell elkészítése:

A cukrot tegyük egy lábasba, és lassú tűzön olvasszuk fel, amíg be nem barnul, teljesen folyékony nem lesz.

Fánkkúp összeállítása:

Mártsuk bele karamellbe a fánkokat, és rakjuk körbe egy tányéron. Ez lesz a kúp alapja. Majd a következő sort kissé beljebb rakjuk a karamellbe mártott fánkokkal. Mindezt addig folytatjuk, amíg a tetejére már csak egy marad. Két villa segítségével karamellszálakkal körbetekerjük a fánkkúpot, valamint tetszés szerinti, karamelldíszt „ragasztunk” rá.

A croque-en-bouche vagy croquembouche egy hagyományos francia desszert. Nevének jelentése „szájban roppanós”.
A croque-en-bouche égetett tésztából készül, a profiterol vaníliakrémjével töltik meg a fánkocskákat, és karamellel díszítik. A karamelles fánkokat kúpszerűen tornyozzák fel, és karamellszálakkal fonják körbe.

15814193 381dbde8aee94f53d6654876a1c41d50 wm
15814197 d2d4ab46653a8059f4bfb48a7a27ffee wm
15814203 6d86ce3628ef92669727f43515ec0456 wm
15814207 2bcac6646a6d6a66f3b41dcfe351de9e wm

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük