Sültburgonya-krémleves szarvasgombával
Sültburgonya-krémleves szarvasgombával
Hozzávalók 2 személyre
- 4 db nagyobb burgonya
- 1 dl olaj
- 4 dl tej
- 1.5 dl tejföl
- zöldségalaplé
- só, bors ízlés szerint
- pár zsályalevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl lenmag
- szarvasgomba kaviár
Elkészítés:
A lenmagot egy száraz serpenyőben megpirítjuk.
A burgonyát előkészítjük, karikákra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, elkeverjük az olajjal és egy tepsibe tesszük. Melléhelyezünk pár gerezd (pucolatlan) fokhagymát és a zsályaleveleket. 180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Ezután egy lábosban felmelegítjük a tejet, beletesszük a sült burgonyát, kinyomkodjuk a fokhagyma belsejét és hozzáadjuk az alaplevet (annyit, hogy ellepje). 5 percig főzzük, majd leturmixoljuk. Visszaöntjük a levest a lábosba, felforraljuk a tejfölt, simára keverjük 1-2 dl levessel, majd azt is hozzáadjuk a krémleveshez. Ha túl sűrű, adunk hozzá még alaplevet, illetve sózzuk, ha nem lenne elég sós.
Tálaláskor a levest megszórjuk a lenmaggal és szarvasgomba kaviárra.