Hagyományos túrós lepény
Hagyományos túrós lepény
Hozzávalók 12 személyre
Tészta
- 30 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 5 dkg margarin (puha)
- 2.5 dkg élesztő
- só
- 1 cs vaníliás cukor
- citromhéj
Töltelék
- 75 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 2 cs. vaníliás cukor
- só
- 1 ek. tejföl
- citromhéj
- 1 tojássárgája
- 1 egész tojás
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi alapanyag hozzáadásával összegyúrjuk, és addig \"verjük\", míg el nem válik az edény falától. Kelesztőtálban, langyos helyen, kb. fél óráig kelesztjük. Ujjnyi vastagságú tésztát nyújtunk, majd kizsírozott, 28 cm-es kerek sütőformába helyezzük. Amíg még a tészta tovább kel, elkészítjük a tölteléket.
A túrót áttörjük, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot (kivéve a tojássárgáját), majd a tészta tetejére kenjük és meglocsoljuk a felvert tojássárgájával.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 20-30 percig sütjük. (Amíg a tészta zsemleszínű nem lesz.) Ha már nem forró az edény, deszkára csúsztatjuk a tésztát.
