Kapros-túrós lepény
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók 6 személyre
- 50 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg zsír
- só
A töltelékhez
- 90 dkg túró
- 2 tojásfehérje
- 1 csokor friss kapor
- 10 dkg porcukor
- pici só
A tetejére
- 5 dl tejföl
- 2 db tojás
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a 2 tojássárgáját és a csipet sót a liszthez öntjük, és lágy kelt tésztát gyúrunk belőle. Csak a végén gyúrjuk hozzá az olvasztott zsírt. A tésztát megkelesztjük, majd 1 cm vastagra kinyújtjuk. A tepsit kibéleljük vele, majd erre tesszük a tölteléket. Az áttört túrót elkeverjük a töltelék hozzávalóival, majd vastagon rátesszük a tésztára, 25-30 percig kelesztjük. Cukros-tejfölös tojással lekenjük a pitét, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Sütés után pihentetjük, és ezután szeleteljük fel. Tartalmasabb leves után főételnek is kitűnő.
