Vadas zsemlegombóccal

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vadas zsemlegombóccal

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 szelet sertéscomb
  • 3-4 db sárgarépa
  • 1 db petrezsemlyemgyökér
  • 1 db vöröshagyma
  • só (ízlés szerint)
  • 6-8 db szemes feketebors
  • 3-4 db borókabogyó
  • 1 tk mustármag
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk tárkonyecet
  • 3-4 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika
  • 4 ek olaj
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek mustár
  • 2 ek kristálycukor

Zsemlegombóc hozzávalói

  • (12-13 db-hoz)
  • 2 db zsemle (szikkadt)
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • őrölt bors
  • petrezselyemzöld (apróra vágva)
  • 3 dkg vöröshagyma (apróra vágva)
  • 7 dkg vaj
  • 1,5 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A húst tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, és ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, majd kisebb lángon főzzük puhára a húst és a zöldségeket. Ezután a főtt húst szedjük ki egy tányérra, és tegyük félre. A zöldségeket szintén szedjük ki, és pépesítsük, majd öntsük vissza. Az olajat hevítsük fel, szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk zsemleszínűre, majd vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk hűlni. A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük fel kb. 1 dl vízzel. Amikor a rántás csak langyos, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára. Ezután öntsük a zöldséges léhez, majd keverjük simára, főzzük sűrűre. Közben dolgozzuk hozzá a mustárt és a karamellizált cukrot is. Tegyük vissza a szószba a hússzeleteket, főzzük tovább még pár percig.

A zsemlét vágjuk kisebb kockákra, tegyük tepsire, és a sütőben pár perc alatt pirítsuk meg, majd hűtsük ki. A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre, majd keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tojást dolgozzuk össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, adjuk hozzá a hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát, a lisztet, keverjük alaposan össze, hogy formázható masszát kapjunk. A masszából formázzunk kisebb gombócokat. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, helyezzük bele a gombócokat, főzzük készre, majd szedjük ki a vízből, és tálalásig tartsuk melegen.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük