A 4 legjobb nyári édesség
A szezonális gyümölcsök felhasználásával készítsd el a legfinomabb hűsítő desszerteket, hiszen a dinnyét nemcsak kanalazni lehet, hanem akár meggyújtani is.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Dinnyezselé

Hozzávalók:

  • görögdinnye - 4 kg-os
  • 20 dkg pisztácia - nem sózott
  • 20 dkg marcipán
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg étkezési keményítő

Főzd fel a kimagozott dinnye húsát, majd törd át egy szitán, vagy nagylyukú szűrőn. Add hozzá a keményítőt és egy evőkanál cukrot, majd lassú tűzön forrald néhány percig.

Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Keverd hozzá az apróra vágott csokoládét, majd a masszát töltsd vízbe mártott tortaformába, és tedd hűtőbe, amíg megkocsonyásodik.

A pisztáciát a maradék cukorral együtt daráld le, majd dolgozd össze a marcipánnal. Ebből a masszából egy lapos, kerek tálon formázz a tortaformával megegyező méretű alapot, majd borítsd rá a behűtött zselét.

Dinnye égő fagylalttal

Hozzávalók:

  • egy 80 dkg-os sárgadinnye
  • 6 gombóc vaníliafagylalt
  • 0,5 dl rum

A jól behűtött dinnyét vágd félbe, és kotord ki a magját. A dinnyék üregébe tegyél 3-3 gombóc fagylaltot, és locsold meg a rummal. Gyújtsd meg, és lángolva tálald!

Nyári puding

Hozzávalók:

  • 1 kg vegyes bogyósgyümölcs
  • 8 szelet kenyér
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál ribizlidzsem

A gyümölcsöket tedd egy lábasba a cukorral és 3 evőkanál vízzel. Főzd 5 percig, vagy a gyümölcs megpuhulásáig. Hagyd kicsit hűlni. Egy nagy pudingforma alját és oldalait béleld ki a héjaitól megszabadított 6 szelet kenyérrel. A kenyérszeleteket előtte érdemes méretre vágni, hogy jól illeszkedjenek. Szűrd le a gyümölcsöket, és tedd a formába. A levet tedd félre. A maradék kenyérrel fedd le a forma tetejét. A megmaradt léből 3-4 evőkanálnyit merj a tetejére. Tegyél egy tányért a kenyér tetejére, majd rakj rá valamilyen nehezéket, és 2-3 órára tedd hűtőbe. A szószhoz szűrd le a megmaradt levet, és add hozzá a dzsemet. Folyamatos kevergetés mellett főzd néhány percig, amíg a dzsem elolvad. Fordítsd a pudingot egy tányérra, és tálaláskor locsold meg a szósszal.

Tejszínes sárgadinnye

Hozzávalók:

  • 1 közepes sárgadinnye
  • 10 dkg porcukor
  • 4 evőkanál sherry
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd
  • egy darab fahéj

Vágd félbe a dinnyét, kapard ki a magvait, hámozd meg, és a húsát vágd 2-3 centis szeletekre. Egy lábosban 2,5 dl vízzel főzz sűrű szirupot a fele cukorból, a fahéjjal és a hosszában félbevágott vaníliarúddal. Vedd le a tűzről, vedd ki a vaníliarudat és a fahéjat. Ebbe a szirupba forgasd bele a dinnyeszeleteket, majd vedd ki, hagyd hűlni, és tedd hűtőbe. A tejszínből a maradék cukorral verj kemény habot, és ízesítsd a sherry-vel. A lehűtött dinnyét tedd egy tálra, locsold meg a sziruppal, és halmozd a tetejére a sherry-s habot.

Ezt is szeretjük