A klasszikus rakott karfiol receptje
Plusz 3 variáció
A karfiolban rengeteg C-vitamin van, így az influenzás időkben hasznos vitaminforrás. Ráadásul gyorsan elkészíthető.
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Így tökéletesítheted a frizurádat egy színes kendővel: 3 egyszerű, de csodás variáció, amivel garantáltan sikert aratsz »
- Ez a retró minta a nyár legbájosabb trendje: játékos és feltűnő, mégis nőiessé teszi a szettet »
- Anne Hathaway először jelent meg a cannes-i filmfesztiválon, és megadta a módját: gyönyörű ruhát választott »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
A karfiol rendkívül sokoldalúan felhasználható. Nemcsak rántva, de rakottasként, levesként, salátaként, sőt, még savanyúságként is megállja a helyét.
Magas C-vitamin-tartalma miatt télen különösen ajánlott a fogyasztása, így kötényt felkötni, és irány a konyha.
Rakott karfiol vegáknak
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 10 dkg vaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 3 dl zsíros tejföl
- 2 evőkanál olaj
- só
A karfiolt szedd rózsákra, és alaposan mosd meg. Főzd meg félpuhára sós vízben, majd szűrd le. A tejfölt a tojással keverd össze, majd ízlés szerint sózd meg.
A zsemlemorzsát olajon pirítsd világosbarnára. Egy jénai tálat vajazz ki, szórd bele a zsemlemorzsa egyharmadát, és tedd rá a karfiol felét. Kanalazz a tetejére némi vajat, majd tedd rá a maradék karfiolt. Locsold meg a tejfölös szósszal, és szórd rá a maradék zsemlemorzsát, illetve a megmaradt vajat. Előmelegített sütőben süsd meg.
Sonkás rakott karfiol
Hozzávalók:
- 80 dkg karfiol
- 40 dkg csirkehús
- 15 dkg füstölt, főtt sonka
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 2 dkg vaj a tálhoz
- 1 tasak rizs
- 1 evőkanál petrezselyem
A karfiolt szedd rózsákra, sós vízben főzd puhára, majd csöpögtesd le. A csirkehúst szintén főzd meg, majd szedd szét apró darabokra. A felcsíkozott sonkát és a főtt húst keverd össze a párolt rizzsel. Egy tojást verj fel, sózd, borsozd, és az apróra vágott petrezselymet szórd bele. Tedd egy kivajazott hőálló tál aljába a karfiol felét, a rizses tölteléket, majd a karfiol másik felét. Süsd körülbelül 25-30 percig, majd vedd ki. A tojásos masszát keverd össze a tejföllel, és öntsd rá a karfiolra. Tedd vissza sülni, és pirítsd meg.
Sajtos rakott karfiol
Hozzávalók:
- 1 karfiol
- 20 dkg edámi sajt
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál vaj
- 1 pohár tejföl
- fehérbors
- szerecsendió
- étolaj
- só
A karfiolt szedd rózsáira, és főzd puhára sós vízben. A zsemlemorzsát olajon pirítsd meg. A sajtot a káposztareszelőn reszeld le. Egy jénai tálat kenj ki vajjal, és szórd bele a pirított zsemlemorzsa felét. Egyenletesen oszd el rajta a karfiolt. A tejfölt ízesítsd borssal és szerecsendióval, majd öntsd rá a karfiolra. A lereszelt sajt nagy részét szórd rá, majd mehet rá a maradék zsemlemorzsa is, végül megint sajt. Előmelegített sütőben süsd, míg a sajt meg nem pirul.
Húsos rakott karfiol
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús
- 50 dkg rizs
- 2 karfiol
- 1 nagy doboz tejföl
- olaj
- só
A karfiolt szedd rózsákra, és sós vízben főzd meg. A delikátos darált húst olajon párold meg, míg a rizst sós vízben főzd ki. Egy tepsi aljába önts némi olajat, és rétegezz. Egy sor karfiol, majd rizs, aztán a hús és a tejföl. Annyiszor ismételd meg, hogy a tetejére karfiol kerüljön. Előmelegített sütőben süsd meg.
OLVASD EL EZT IS!

- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje

- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept

- egytálétel
- rakott zöldség