4 ropogós, foszlós házi kenyér
Az otthoni kenyérsütéshez nem kell kenyérsütő gép és speciális tűzhely sem, csak némi liszt, élesztő, a két kezed és néhány jó kis recept.
Mediterrán kenyér
Hozzávalók 75 dkg-hoz:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 és fél dl tej
- 1 teáskanál só
- egy bögrényi szárított paradicsom
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál oregánó
A liszteket szitáld egy tálba, és keverd össze a sóval. Az élesztőt keverd el a langyos tejjel. A szárított paradicsomot aprítsd fel.
Gyúrd össze a hozzávalókat. Meleg helyen hagyd kelni másfél órát. A tésztából formázz hosszúkás kenyeret és tedd egy kivajazott tepsibe.
A tetejét vagdosd be, és szórd meg egy kis liszttel. Hagyd így is kelni fél órát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, és süsd a kenyeret fél óráig. Vedd lejjebb a hőt 180 fokra, és süsd további fél órát.
Keleti pikáns kenyér
Hozzávalók:
- 45 dkg kenyérliszt
- 5 dkg szezámmag
- 1 kávéskanál currypor
- 1 zacskó szárított élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- 2,5 dl langyos víz
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál só
Keverd össze a lisztet a szárított élesztővel. Add hozzá a cukrot, a sót és a langyos vizet. Dagaszd meg a tésztát egy elektromos keverőgép segítségével először alacsonyabb, majd magas fokozaton. A szezámmagot és a curryt gyúrd bele a tésztába. A tésztát meleg helyen keleszd meg. Liszttel beszórt gyúródeszkán dolgozd át kézzel a tésztát, és formálj belőle hosszúkás cipót. Tedd egy kivajazott formába, majd meleg helyen hagyd kelni. Kend meg tejjel. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd 45 percig.
Fogyi zsemle
Hozzávalók:
- 1 kg Graham liszt
- 5 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- só
A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, kevés liszttel keleszd meg. Majd add a többi sózott, szitált liszthez. Adj hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Közepesen kemény tésztát készíts belőle. Keleszd meg, formázz belőle zsömléket, és előmelegített sütőbe téve süsd meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hárommagos kenyér
Hozzávalók 1 kg-hoz:
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg tökmag
- 5 dkg napraforgómag
- 3 dkg lenmag
- 2 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 3 dl víz
- 1 kiskanál cukor
- 1 evőkanál só
Először készítsd el a kovászt. Az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet keverj simára, utána adj hozzá nagyon kevés lisztet, és ezt is keverd krémesre. Takard le, amíg fel nem fut. A lisztet melegítsd meg.
Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a kovásszal, a liszttel, a sóval és a langyos vízzel. Alaposan gyúrd össze. Ha a tészta már nem ragad a kezedhez, akkor jó. Ekkor add hozzá a magokat.
A tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni. Ezután a tésztából formázz kenyeret, és tedd olajozott tepsire. A tetejét vágd be. Hagyd még kelni egy kicsit. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a kenyeret előbb magas lángon negyed órát, majd közepes lángon fél órát. Hagyd a meleg sütőben egy kicsit miután leoltottad.
OLVASD EL EZT IS!
- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje
- olasz
- pizza