4 ropogós, foszlós házi kenyér

Süsd meg otthon!

Az otthoni kenyérsütéshez nem kell kenyérsütő gép és speciális tűzhely sem, csak némi liszt, élesztő, a két kezed és néhány jó kis recept.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mediterrán kenyér

Hozzávalók 75 dkg-hoz:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 és fél dl tej
  • 1 teáskanál só
  • egy bögrényi szárított paradicsom
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál oregánó

A liszteket szitáld egy tálba, és keverd össze a sóval. Az élesztőt keverd el a langyos tejjel. A szárított paradicsomot aprítsd fel.

Gyúrd össze a hozzávalókat. Meleg helyen hagyd kelni másfél órát. A tésztából formázz hosszúkás kenyeret és tedd egy kivajazott tepsibe.

A tetejét vagdosd be, és szórd meg egy kis liszttel. Hagyd így is kelni fél órát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, és süsd a kenyeret fél óráig. Vedd lejjebb a hőt 180 fokra, és süsd további fél órát.

Keleti pikáns kenyér

Hozzávalók:

  • 45 dkg kenyérliszt
  • 5 dkg szezámmag
  • 1 kávéskanál currypor
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál tej
  • 1 teáskanál só

Keverd össze a lisztet a szárított élesztővel. Add hozzá a cukrot, a sót és a langyos vizet. Dagaszd meg a tésztát egy elektromos keverőgép segítségével először alacsonyabb, majd magas fokozaton. A szezámmagot és a curryt gyúrd bele a tésztába. A tésztát meleg helyen keleszd meg. Liszttel beszórt gyúródeszkán dolgozd át kézzel a tésztát, és formálj belőle hosszúkás cipót. Tedd egy kivajazott formába, majd meleg helyen hagyd kelni. Kend meg tejjel. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd 45 percig.

Fogyi zsemle

Hozzávalók:

  • 1 kg Graham liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej

A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, kevés liszttel keleszd meg. Majd add a többi sózott, szitált liszthez. Adj hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Közepesen kemény tésztát készíts belőle. Keleszd meg, formázz belőle zsömléket, és előmelegített sütőbe téve süsd meg.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Hárommagos kenyér

Hozzávalók 1 kg-hoz:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg tökmag
  • 5 dkg napraforgómag
  • 3 dkg lenmag
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál só

Először készítsd el a kovászt. Az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet keverj simára, utána adj hozzá nagyon kevés lisztet, és ezt is keverd krémesre. Takard le, amíg fel nem fut. A lisztet melegítsd meg.
Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a kovásszal, a liszttel, a sóval és a langyos vízzel. Alaposan gyúrd össze. Ha a tészta már nem ragad a kezedhez, akkor jó. Ekkor add hozzá a magokat.
A tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni. Ezután a tésztából formázz kenyeret, és tedd olajozott tepsire. A tetejét vágd be. Hagyd még kelni egy kicsit. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a kenyeret előbb magas lángon negyed órát, majd közepes lángon fél órát. Hagyd a meleg sütőben egy kicsit miután leoltottad.

Ezt is szeretjük