4 isteni egytálétel római tálban
A szokásos ízeket alaposan felturbózhatod, ha az ételt római tálban készíted. Szaftos és ínycsiklandó lesz a végeredmény!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A római tálban készült ételek legfőbb értéke az ízek gazdagságában rejlik. Sok háziasszony él ezzel a praktikával, mert kevesebb konyhában ácsorgással jár, és sokkal ízletesebb ételeket lehet készíteni így.

Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy a tál tetejét és alját is legalább fél-, egy órára be kell hideg vízbe áztatni, különben a cserépedény összetörik. Valamint fontos, hogy hideg sütőbe tedd. Ha ezek az alapszabályok megvannak, készülhet az ebéd!

Sajtos csirke

Hozzávalók:

  • 5 dkg trappista sajt
  • 4 csirkecomb
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • bors

A csirkecombokat sózd meg, és tedd a római tálba egymás mellé. A lisztet keverd össze a pirospaprikával, sózd, borsozd ízlés szerint, majd szórd rá a húsra.

A vöröshagymát karikázd fel, és ezt is tedd a combokra. A sajtot reszeld le, és szórd rá a hagymára. Az olajat és a tejfölt keverd össze, tedd bele a zúzott fokhagymát, és locsold rá a húsra. Hideg sütőbe tedd, és addig süsd, amíg a hús megpuhul. Ekkor vedd le a tál tetejét, és még néhány percig pirítsd, míg aranybarna nem lesz.

Rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 20 dkg csípős kolbász
  • 8 tojás
  • 3 közepes hagyma
  • 1,5 kg krumpli
  • tejföl
  • pirospaprika
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • bors

A tojást főzd keményre. A krumplit, a kolbászt, a hagymát és a tojást karikázd fel. A krumplival kezdve rétegesen rakd egymásra a hozzávalókat. Addig ismételd, amíg minden alapanyag el nem fogy. Fűszerezd, és a tetejét tejföllel kend meg. Addig süsd, míg a legalsó réteg krumpli is megpuhul. Ekkor vedd le a tetejét, és pirítsd meg.

Mexikói rakott káposzta

Hozzávalók:

  • 50 dkg hús
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 2 burgonya
  • 2 paprika
  • 1 zacskó mexikói zöldség
  • 1 pohár tejföl

A húst kockázd fel, fűszerezd, majd párold meg. A meghámozott krumplit főzd félkészre. A tál aljára tegyél savanyú káposztát, majd mehet rá a hús, a felkarikázott paprika, a krumpli és a mexikói zöldségkeverék. Még egyszer ismételd meg a sort, és öntsd a tetejére a tejfölt. Szórd meg pirospaprikával, és süsd meg.

Ananászos csirkemell

Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemellfilé
  • 40 dkg bacon
  • 20 dkg trappista sajt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl olaj
  • 1 doboz ananászkonzerv
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl ananászbefőttlé
  • 1 kávéskanál mustár
  • currypor
  • bors

Egy tálba öntsd bele az olajat, zúzd bele a fokhagymát, tedd bele a mustárt, szórj bele egy pici curryport, és sózd, borsozd. A csirkemellek mindkét oldalát mártogasd meg ebben a keverékben. A római tál aljára, egymás mellé helyezd el a csirkemellek felét. Tedd rá az ananászbefőtt felét, majd az egyik felkarikázott vöröshagymával borítsd be. A bacont kockázd fel, és szórd rá a tetejére. Majd jöhet a maradék csirkemell, az ananász, a vöröshagyma és a szalonna. A tejszínt, a tejfölt és az ananászlét keverd össze, és öntsd rá a tetejére. Reszelt sajttal szórd meg a tetejét. Süsd aranybarnára.

Ezt is szeretjük