4 könnyen elkészíthető kuglóf a nagyitól
Ha kedvet érzel egy kis sütögetéshez, próbáld ki ezeket az igazán ízletes kuglófokat. Nem kell konyhatündérnek lenned, akkor is sikerülni fog.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fahéjas kuglóf

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 250 g vaj
  • 250 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál rum
  • 1 teáskanál fahéj
  • 125 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 250 g mazsola
  • 125 g őrölt mandula

Keverd fel a tojásokat, add hozzá a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a rumot és a fahéjat. Egy tálba szitáld át a lisztet, keverd össze a sütőporral, a tojásos masszával, majd keverd bele a mazsolát és a mandulát is.

A tésztát öntsd egy kivajazott és belisztezett kuglófformába. 170 fokra előmelegített sütőben süsd a középső rácson 65-70 percig. Pihentesd 5 percig, majd szedd ki, és hagyd hűlni. Díszítheted porcukor és vaníliás cukor keverékével, fahéjjal vagy szeletelt mandulával is.

Sárgarépás koszorú

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj vagy margarin
  • 330 g cukor
  • 3 tojás
  • 2,5 dl olaj
  • 300 g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 100 g darált mandula
  • 500 g reszelt sárgarépa
  • 10 evőkanál narancslé
  • 130 g porcukor
  • 1 narancs

Olvaszd meg a vajat, és hagyd hűlni. A tojásokat keverd ki a cukorral, add hozzá az olajat, a vajat, és robotgéppel keverd habosra. Szitáld bele a sütőporral, mandulával és a sóval elkevert lisztet, majd add hozzá a reszelt sárgarépát is. A masszát öntsd a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt formába, és a 170 fokra előmelegített sütő közepére téve süsd egy órán át. Ha megsült, pihentesd még 5 percig, majd borítsd ki a formából. Forralj fel 8 evőkanálnyi narancslét, sűrítsd a felére. A kuglófot szurkáld meg hurkapálcikával vagy hústűvel, és locsold le a narancslével. Amíg kihűl, keverj sűrű mázt a porcukorból és 2 evőkanál narancsléből, majd csorgasd a sütire. A díszítéshez csíkokban vágd le a narancs héját, és filézd ki a gerezdeket.

Almás kuglóf

Hozzávalók:

  • 3 alma
  • 3 dl víz
  • 200 g cukor + 3 kanál cukor
  • 3 tojás
  • 250 g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 125 g margarin
  • 1 kiskanál fahéj
  • 50 g mazsola
  • 100 g darált dió

A karikára vágott almákat 3 kanálnyi cukorral tedd 3 deci vízbe puhulni, és villával nyomkodd le fövés közben. A lisztet keverd össze a sütőporral és a szódabikarbónával. Mixerben keverd habosra a cukrot a tojásokkal, add hozzá a margarint, a fahéjat, a lisztes keveréket, a mazsolát és a darált diót. Kézzel keverd bele az almakompótot, úgy, hogy a massza állaga folyós maradjon. A tésztát öntsd a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kuglófformába. 170 fokra előmelegített sütő közepén süsd 50-60 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e már. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még süsd pár percig. Szórd meg mandulával, porcukorral, sőt, még lekvárral is megkenheted.

Megjelent Mentes Anyu Szakácskönyve!

Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Promóció

Csokidarabkás, mákos kuglóf

Hozzávalók:

  • 10 dkg mák
  • 2,5 dl tej
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál rum
  • 250 g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 6 tojás
  • 500 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 100 g csokoládé

A mákot daráld finomra, majd a tejjel együtt forrald fel alacsony hőfokon, míg sűrű masszát nem kapsz. Keverd hozzá a citrom lereszelt héját és a rumot, és hagyd kihűlni. A vajat a kétféle cukorral és a csipetnyi sóval keverd habosra, egyenként üsd bele a tojásokat, és szitáld hozzá a sütőporos lisztet. A tészta egyharmad részébe keverd bele a főzött mákot. A maradék tésztába forgasd bele az apróra összevágott csokoládét. A masszát öntsd a kivajazott formába, és a középső rácson süsd 90 percig. Tűpróbával folyamatosan ellenőrizd, hogy megsült-e a tészta. A sütőből kivéve rövid pihentetés után borítsd ki, és lekvárral, mákkal díszítsd.

Ezt is szeretjük