4 könnyen elkészíthető kuglóf a nagyitól
Ha kedvet érzel egy kis sütögetéshez, próbáld ki ezeket az igazán ízletes kuglófokat. Nem kell konyhatündérnek lenned, akkor is sikerülni fog.
Fahéjas kuglóf
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 250 g vaj
- 250 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál rum
- 1 teáskanál fahéj
- 125 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 250 g mazsola
- 125 g őrölt mandula
Keverd fel a tojásokat, add hozzá a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a rumot és a fahéjat. Egy tálba szitáld át a lisztet, keverd össze a sütőporral, a tojásos masszával, majd keverd bele a mazsolát és a mandulát is.
A tésztát öntsd egy kivajazott és belisztezett kuglófformába. 170 fokra előmelegített sütőben süsd a középső rácson 65-70 percig. Pihentesd 5 percig, majd szedd ki, és hagyd hűlni. Díszítheted porcukor és vaníliás cukor keverékével, fahéjjal vagy szeletelt mandulával is.
Sárgarépás koszorú
Hozzávalók:
- 3 evőkanál vaj vagy margarin
- 330 g cukor
- 3 tojás
- 2,5 dl olaj
- 300 g liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 100 g darált mandula
- 500 g reszelt sárgarépa
- 10 evőkanál narancslé
- 130 g porcukor
- 1 narancs
Olvaszd meg a vajat, és hagyd hűlni. A tojásokat keverd ki a cukorral, add hozzá az olajat, a vajat, és robotgéppel keverd habosra. Szitáld bele a sütőporral, mandulával és a sóval elkevert lisztet, majd add hozzá a reszelt sárgarépát is. A masszát öntsd a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt formába, és a 170 fokra előmelegített sütő közepére téve süsd egy órán át. Ha megsült, pihentesd még 5 percig, majd borítsd ki a formából. Forralj fel 8 evőkanálnyi narancslét, sűrítsd a felére. A kuglófot szurkáld meg hurkapálcikával vagy hústűvel, és locsold le a narancslével. Amíg kihűl, keverj sűrű mázt a porcukorból és 2 evőkanál narancsléből, majd csorgasd a sütire. A díszítéshez csíkokban vágd le a narancs héját, és filézd ki a gerezdeket.
Almás kuglóf
Hozzávalók:
-
3 alma
-
3 dl víz
-
200 g cukor + 3 kanál cukor
-
3 tojás
-
250 g liszt
-
1 kiskanál sütőpor
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
-
125 g margarin
-
1 kiskanál fahéj
-
50 g mazsola
-
100 g darált dió
A karikára vágott almákat 3 kanálnyi cukorral tedd 3 deci vízbe puhulni, és villával nyomkodd le fövés közben. A lisztet keverd össze a sütőporral és a szódabikarbónával. Mixerben keverd habosra a cukrot a tojásokkal, add hozzá a margarint, a fahéjat, a lisztes keveréket, a mazsolát és a darált diót. Kézzel keverd bele az almakompótot, úgy, hogy a massza állaga folyós maradjon. A tésztát öntsd a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kuglófformába. 170 fokra előmelegített sütő közepén süsd 50-60 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e már. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még süsd pár percig. Szórd meg mandulával, porcukorral, sőt, még lekvárral is megkenheted.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csokidarabkás, mákos kuglóf
Hozzávalók:
-
10 dkg mák
-
2,5 dl tej
-
1 citrom
-
1 evőkanál rum
-
250 g vaj
-
200 g kristálycukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
6 tojás
-
500 g liszt
-
1 csomag sütőpor
-
100 g csokoládé
A mákot daráld finomra, majd a tejjel együtt forrald fel alacsony hőfokon, míg sűrű masszát nem kapsz. Keverd hozzá a citrom lereszelt héját és a rumot, és hagyd kihűlni. A vajat a kétféle cukorral és a csipetnyi sóval keverd habosra, egyenként üsd bele a tojásokat, és szitáld hozzá a sütőporos lisztet. A tészta egyharmad részébe keverd bele a főzött mákot. A maradék tésztába forgasd bele az apróra összevágott csokoládét. A masszát öntsd a kivajazott formába, és a középső rácson süsd 90 percig. Tűpróbával folyamatosan ellenőrizd, hogy megsült-e a tészta. A sütőből kivéve rövid pihentetés után borítsd ki, és lekvárral, mákkal díszítsd.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény