Többfunkciós kelt tészta

Ez is érdekelhet

Lépj most a gondtalan nyugdíjas éveidért! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

Így készíts házilag highlightert csupán 3 összetevőből: életre kelti a bőröd »

10 trend, amivel számolni kell 2019-ben: a retró divat rajongói előre örülhetnek »

Gyönyörű, natúr smink karácsonyra: ezt viseld, ha nem akarsz túlzásokba esni »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Többfunkciós kelt tészta

Hozzávalók 6 személyre:

  • 3 dl tej
  • fél kocka élesztő
  • 1 kanál zsír
  • só - ízlés szerint
  • pici cukor
  • 1 db tojás
  • kb. fél kg liszt
Recept idők

Elkészítés:

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd beleütjük a tojást, a sót és annyi lisztet kavarunk hozzá, amennyit felvesz - azaz egy könnyen dagasztható tésztát kapunk. Félrerakjuk kelni. Majd lisztezett deszkára borítjuk és kinyújtjuk. Ha tepertős pogácsát szeretnénk belőle készíteni, akkor miután kinyújtottuk, megkenjük tepertőkrémmel, összehajtjuk és ismét kinyújtjuk. Minél többször nyújtjuk és hajtjuk, annál többrétegű pogácsát kapunk. Megkenhetjük túróval, tömlős sajttal, de sajtot is szórhatunk rá - ezért többfunkciós.
Ha legalább négyszer nyújtottuk és összehajtottuk, akkor kb. fél cm vastagra utoljára kinyújtjuk, és szaggatóval vagy késsel formákat vágunk ki belőle. A tetejét megkenjük tojással és szórhatunk rá sajtot, szezám- vagy köménymagot. Előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük.
Ezt a tésztát lehet édes süteménynek is készíteni, akkor viszont több cukor kell bele. Én fonott kalácsot csináltam belőle. 3 részre vettem a megkelt cipót, majd az egyik felébe kakaóport szórtam, összedolgoztam és kisodortam ujjnyi vastagra. Végül összefontam és megkentem a tetejét tojással és tejjel. Ezt lassú fokozaton süssük, hogy átsüljön. Ha a teteje nagyon barnulna, akkor fedjük le fóliával.

Ezt is szeretjük