Almás pitetorta

Ez is érdekelhet

Üde illatokkal a kánikula ellen (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

Csodaszer helyett tudomány: így maradhat 60 felett is rugalmas az arcbőr (x)

Hosszabb életű és illatosabb ruhák az Ariel új mosókapszuláival (x)

Minden második negyven feletti nőt érint a betegség: mégis tabutémának számít (x)

UB40 a VeszprémFesten! (x)

beauty and style

Készítsd el a szezon legmenőbb karkötőjét: csak 10 perc, és olcsóbb, mint a bolti »

Így készíts házi fátyolmaszkot: csupán 3 hozzávalóból »

Most minden menő, ami turistahatást kelt: a nyár legmenőbb darabjait már nem csak nyaraláson viselheted »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Piték a nagyvilágban

Szinte minden országnak megvannak a már-már nemzeti eledelnek számító pitéi, amelyek döntően európai országokból indultak világhódító útra. A pite nálunk általában négyszögletű nagy tepsiben készül, kerek formában pitetortát is süthetünk.

Almás pitetorta

Hozzávalók 4 személyre:

A töltelékhez

  • 2 kg alma
  • 20 dkg barna nádcukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 biocitrom reszelt héja és leve

Az omlós tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 tasak (10 g) sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. tejföl

Továbbá

  • 60 g zsemlemorzsa vagy darált mogyoró, dió
  • 1 tojássárgája
  • a kenéshez porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Elkészítése:
1. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat a citromhéjat és levét, mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a leve elfő (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

2. Közben az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük.A széleit levágjuk a tenyerünk szélével,és az alját lenyomkodjuk egyenletesre.Meszúrkáljuk villával az alját.Megszórjuk édes morzsával,vagy pirított mogyoróval,és az almát ráterítjük.A tészta maradékából csíkokat vágunk ki derelyevágóval,és berácsozzuk vele a pitét.

4. Tetejét megkenjük a tojássárgájával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük 40 perc.

5. A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetszőleges szeletekre vágjuk, és megszórjuk porcukorral.

1
2
3
4
Ezt is szeretjük