Almás pitetorta

Ez is érdekelhet

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Brasch Bence félmeztelenül csábít a mozivásznon (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

beauty and style

Észbontóan nőies esküvői ruhák, modern hercegnőknek: 2019-ben ez lesz a divat »

Érzéki fotókon az 57 éves színésznő: Julianne Moore Photoshop nélkül is nagyon dögös »

Leteszteltük a világ első intelligens arctisztítóját – Eddig te sem tudtad, mi az a tiszta arcbőr »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Piték a nagyvilágban

Szinte minden országnak megvannak a már-már nemzeti eledelnek számító pitéi, amelyek döntően európai országokból indultak világhódító útra. A pite nálunk általában négyszögletű nagy tepsiben készül, kerek formában pitetortát is süthetünk.

Hozzávalók 4 személyre:

A töltelékhez

  • 2 kg alma
  • 20 dkg barna nádcukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 biocitrom reszelt héja és leve

Az omlós tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 tasak (10 g) sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. tejföl

Továbbá

  • 60 g zsemlemorzsa vagy darált mogyoró, dió
  • 1 tojássárgája
  • a kenéshez porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Elkészítése:
1. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat a citromhéjat és levét, mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a leve elfő (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

2. Közben az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük.A széleit levágjuk a tenyerünk szélével,és az alját lenyomkodjuk egyenletesre.Meszúrkáljuk villával az alját.Megszórjuk édes morzsával,vagy pirított mogyoróval,és az almát ráterítjük.A tészta maradékából csíkokat vágunk ki derelyevágóval,és berácsozzuk vele a pitét.

4. Tetejét megkenjük a tojássárgájával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük 40 perc.

5. A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetszőleges szeletekre vágjuk, és megszórjuk porcukorral.

1
2
3
4
Ezt is szeretjük