Aranygaluska vaníliasodóval

Ez is érdekelhet

Tiltott szerelem a Szegedi Szabadtéri Játékokon (x)

Begyógyulnak a régi sebek? A nagy négyes keserédes történetében senki nem menekül a múltja elől (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

A szabad gyöknek mindent szabad? (x)

Van, amiben nagyon rosszak a magyarok - az utolsó helyen állunk az EU-ban, és ez szomorú

beauty and style

Lakatos Márk bemutatta első férfi kollekcióját: az afro-kubai kultúra inspirálta »

Gyönyörű esküvői kontyok félhosszú, vékony szálú hajból: tupír nélkül tűnik dúsabbnak a frizura »

A szezon csúcstrendje a bakancs: vagány és nőies fazonok árakkal »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Környezetemben, ismeretségi körömben olyan sokan dicsérték már az aranygaluskát, úgyhogy nekem is ki kellett próbálnom, hogy igazából milyen is, mert én még sosem sütöttem, és még sehol sem ettem ... Ma végre elkészítettem, és én voltam az első, aki lemeózta ... bevallom mikor még csak sült, alig vártam, hogy elkészüljön és megkóstolhassam, mert az egész lakást a finom illata járta be:) Tényleg nagyon finom sodóval leöntve, így egyáltalán nem száraz - nem bántam meg, hogy megsütöttem és már én is azok közé tartozok, akik dicsérik:)

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók 6 személyre:

Tészta hozzávalói

  • 40 dkg liszt
  • 3 dl tej (langyos)
  • 2 ek. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja

Forgatáshoz

  • 10 dkg margarin (olvasztott)
  • 15 dkg darált dió
  • 2 ek. porcukor

Vaníliasodó hozzávalói

  • 2 tojássárgája
  • 3 púpozott ek. cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. liszt
  • 0,5 l tej

Tetejére

  • kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

1. Egy mély tálba beleöntjük a lisztet. A liszt közepébe mélyedést, "fészket" készítünk a kezünkkel. A mélyedésbe beleöntjük az 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. A "fészek" széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd jól összekeverjük ... letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg felfut a kovászunk. Utána beleöntjük a megmaradt 2 dl langyos tejet, a tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és végül az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, könnyű, de nem ragacsos, kalács jellegű tésztát kapjunk. Letakarjuk, és 1 órát pihentetjük, míg kb. a duplájára nem nő.
2. Míg kell a tészta addig elkészítjük a vaníliasodót. Egy lábosba beleöntjük a fél liter tejet. Egy mélytányérba beletesszük a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a lábosból kiveszünk 8 ek. tejet és csomómentesen az egészet összekeverjük, majd beleöntjük a lábas tejbe, és addig főzzük, míg egy kissé sűrű állagú pudingot nem kapunk.
3. Ha megkel a tészta, egy lisztezett, sík felületen kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval (6,5 cm átmérője) kiszaggatjuk a tésztát.
4. A kiszaggatott tésztát először belemártjuk az olvasztott margarinba, majd jól beleforgatjuk a cukorral kevert darált dióba.
5. Margarinnal kikent formába szorosan egymás mellé, illetve egymásra helyezzük a diós tésztákat. Végén a tetejét kristálycukorral szórjuk meg. Letakarjuk és még kb. fél órát pihentetjük.
6. Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 35-40 percig sütjük. (Én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne nagyon égjen meg.)
7. Ha kihűlt, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Ezt is szeretjük