Sóágyon sült csirkemell
Sóágyon sült csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 2 egész csirkemell ( 1300 gramm)
- zöldfűszerek: ízles szerint lestyán, kakukkfű,
- petrezselyemzöld, zsálya
- házi ételízeső
- 1 teáskanálnyi frissen őrölt bors
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 db alma
- 60-70 dkg durva só a sütéshez
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk, megmossuk, majd papírtörlőn leitatjuk róla a vizet. A sütőt bekapcsoljuk.
Bedörzsöljük a házi ételízesítővel és a frissen őrölt borssal, bekenjük az olívával.
Az almát felszeljük, a zöldfűszereket megmossuk.
Egy serpenyőbe tesszük a durva sót, majd rászórjuk a zöldfűszereket, az almaszeleteket (én az egyik mell bőre alá is dugtam almaszeletet), majd ráfektetjük a csirkét.
180 fokos sütőbe tesszük, alsó felső sütésre. Én egy fél óráig alufóliával leborítottam, majd levettem róla, további 30-35 percig sült, és megfordítottam
A másik oldalát is 30-40 percig sütjük. Ha nem elég piros, érdemes a légkeveréses fokozatra kapcsolni a sütőt, addig sütjük, ameddig szép színt kap. (Természetesen a sütési idő függ a csirke nagyságától).
Vigyázzunk amikor megfordítjuk, maradjanak alul a zöld fűszernövények, mert azok könnyen megégnek.
Bármilyen salátával, krumplipürével, párolt zöldséggel nagyon finom, a bőre olyan vékony lesz, mint a cigarettapapír.
