Ossobuco alla milanese
Ossobuco alla milanese
Hozzávalók 2 személyre
- (2 személyre)
- 2 szelet csontos marhalábszár
- 4 cm vastag 2 szál sárgarépa
- 2 zellerszár (angol szárzeller)
- 20 dkg fürtös paradicsom
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek vaj
- 0.5 tk kakukkfű - lehet friss, de szárított is jó
- 1 babérlevél
- 250 ml húsalaplé
- só
- bors ízlés szerint
Gremolata
- 0.5 csokor petrezselyemzöld
- 0.5 citrom reszelt héja
- 1 gerezd fokhagyma
- Fagiolini trifolati(vajas hosszúhüvelyű zöldbab)
- 50 dkg zöldbab ( kínai, afrikai)
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 0.5 csokor petrezselyemzöld
- 30 g parmezán
- só
- bors
Elkészítés:
A lábszárszeleteket megmossuk, és a velőt besózzuk mindkét oldalról. Erre azért van szükség, mert főzés közben nem esik ki a csontból a velő. Megtöröljük szárazra a húst és félretesszük.
A sárgarépát és a zellerszárat meghámozzuk, és kockákra vágjuk.
A köret:
A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk és felaprítjuk.
A petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, és a leveleket felaprítjuk.
A megtisztított babot 12 perc alatt félkeményre főzzük, de ha mirelitet használunk, akkor fedő alatt pároljuk meg félkeményre 5 perc alatt. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Olvasztott vajban enyhén megpároljuk, és hozzáadjuk a babot. Sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig pároljuk. Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és a reszelt parmezánnal.
A hús elkészítése:
Az olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk. A hússzeleteket mindkét oldalán megpirítjuk benne.
A sárgarépa, a zellerszár és a vöröshagyma felét hozzáadjuk a húshoz. majd a fokhagymát, a kakukkfüvet és az aprított petrezselymet is.
A paradicsomkockák felét a húsleves felével egy tálkában összekeverjük.
A paradicsomos levest sózzuk, borsozzuk, majd a húshoz adjuk.
A marhahúst lefedve, alacsony hőfokon puhára főzzük (kb. 1 óra).
A maradék zöldséget és a levest hozzáadjuk. Lefedve tovább főzzük. Ha a hús könnyedén leolvad a csontról, akkor van kész.
A gremolátához összekeverjük a fél csokor petrezselymet és a reszelt citromhéjat, belekeverjük a felaprított fokhagymát.
A kész zöldséges ragura tesszük a húst, és a zöldbabbal meg a gremolatával, parmezánforgáccsal megszórva azon forrón tálaljuk.



