Ossobuco alla milanese

Ossobuco alla milanese

Hozzávalók 2 személyre

  • (2 személyre)
  • 2 szelet csontos marhalábszár
  • 4 cm vastag 2 szál sárgarépa
  • 2 zellerszár (angol szárzeller)
  • 20 dkg fürtös paradicsom
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 0.5 tk kakukkfű - lehet friss, de szárított is jó
  • 1 babérlevél
  • 250 ml húsalaplé
  • bors ízlés szerint

Gremolata

  • 0.5 csokor petrezselyemzöld
  • 0.5 citrom reszelt héja
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Fagiolini trifolati(vajas hosszúhüvelyű zöldbab)
  • 50 dkg zöldbab ( kínai, afrikai)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 0.5 csokor petrezselyemzöld
  • 30 g parmezán
  • bors

Elkészítés:

A lábszárszeleteket megmossuk, és a velőt besózzuk mindkét oldalról. Erre azért van szükség, mert főzés közben nem esik ki a csontból a velő. Megtöröljük szárazra a húst és félretesszük.

A sárgarépát és a zellerszárat meghámozzuk, és kockákra vágjuk.

A köret:

A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk és felaprítjuk.
A petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, és a leveleket felaprítjuk.
A megtisztított babot 12 perc alatt félkeményre főzzük, de ha mirelitet használunk, akkor fedő alatt pároljuk meg félkeményre 5 perc alatt. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Olvasztott vajban enyhén megpároljuk, és hozzáadjuk a babot. Sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig pároljuk. Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és a reszelt parmezánnal.

A hús elkészítése:

Az olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk. A hússzeleteket mindkét oldalán megpirítjuk benne.
A sárgarépa, a zellerszár és a vöröshagyma felét hozzáadjuk a húshoz. majd a fokhagymát, a kakukkfüvet és az aprított petrezselymet is.
A paradicsomkockák felét a húsleves felével egy tálkában összekeverjük.
A paradicsomos levest sózzuk, borsozzuk, majd a húshoz adjuk.
A marhahúst lefedve, alacsony hőfokon puhára főzzük (kb. 1 óra).
A maradék zöldséget és a levest hozzáadjuk. Lefedve tovább főzzük. Ha a hús könnyedén leolvad a csontról, akkor van kész.
A gremolátához összekeverjük a fél csokor petrezselymet és a reszelt citromhéjat, belekeverjük a felaprított fokhagymát.
A kész zöldséges ragura tesszük a húst, és a zöldbabbal meg a gremolatával, parmezánforgáccsal megszórva azon forrón tálaljuk.

15854509 3eedecc48444dc5bc32a0d8950a4aee0 wm
15854515 943e8bd54872bd24341691c927d698eb wm
15854521 55c913a2cbc8fb91b6432ecc9aaa4ddb wm
15854527 3139dd33dda43bfd0f9121762158a091 wm
Ezt is szeretjük