Bejgli
Bejgli
Hozzávalók 8 személyre
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- fél max 1 dl tej (amennyit felvesz a tészta)
- fél tk só
Diós töltelékhez
- 3 dl tej (ne legyen túl lágy se túl kemény a töltelék)
- 40 dkg darált dióbél
- 12 dkg porcukor
- 3 zacskó vaníliás cukor
- fahéj
- 5 dkg morzsa
- mazsola
- citromhéj
Mákos töltelékhez
- 3 dl tej
- 40 dkg darált mák
- 12 dkg porcukor
- 3 zacskó vaníliás cukor
- fahéj
- 5 dkg búzadara, vagy liszt
- mazsola
- citromhéj
Elkészítés:
A tészta:
Felfuttatjuk az élesztőt fél dl langyos tejjel és 1 tk cukorral. Kimérjük az 50 dkg lisztet, vajjal elmorzsoljuk (le szoktam reszelni nagyobb lyukú reszelőn, így könnyebb vele dolgozni), hozzáadjuk a 2 jól felvert tojást, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az 5 dkg porcukrot, a fél tk sót és ha szükséges, a másik fél dl tejet. Jól összedolgozzuk és 2 órára meleg helyen pihentetjük letakarva.
Ha megkelt, 4 kb egyforma gombócra vágjuk 20-25 dkg/ db. Ezután érdemes 10-15 percre hűtőbe rakni, mert így könnyebb vele dolgozni.
A hűtőből a gombócokat egyenként kivéve, téglalap alakúra nyújtjuk, kb fél cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a széleit 1-2 cm szélességben üresen hagyjuk, majd behajtjuk a széleit és feltekerjük, hogy a vége legyen alul. Sütőlapra helyezzük (én be szoktam olajjal kenni a tepsit, de nem szükséges), a tetejét egész tojással megkenjük, és 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 30 percre tegyük hideg helyre. Azért kell hűteni, hogy a márványos színe legyen.
Mielőtt sütőbe helyeznénk, a tetejét és az oldalait villával megböködjük az egész felületén.
Forró sütőbe (180- 200) 25-30 percen keresztül sütjük. Sülés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját.
Diótöltelék: A 40 dkg diót, a 12 dkg porcukrot, a 3 zacskó vaníliás cukrot, a fahéjat ízlés szerint összekeverjük. Felforraljuk a 3 dl tejet, és óvatosan adagolva összekeverjük az összetevőket, majd az 5 dkg morzsát is hozzáadjuk úgy, hogy a tej és a zsemlemorzsa hozzáadása után ne legyen se túl lágy, se túl kemény a töltelék, hogy könnyen lehessen elkenni a tésztán.
Máktöltelék: A 40 dkg mákot, a 12 dkg porcukrot, a 3 zacskó vaníliás cukrot, és a fahéjat ízlés szerint összekeverjük. Felforraljuk a 3 dl tejet, és óvatosan adagolva összekeverjük az összetevőket, majd az 5 dkg búzadarát vagy lisztet is hozzáadjuk úgy, hogy a tej és a zsemlemorzsa hozzáadása után ne legyen túl lágy, se túl kemény a töltelék, hogy könnyen lehessen elkenni a tésztán.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept