Bejgli

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bejgli

Hozzávalók 8 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél max 1 dl tej (amennyit felvesz a tészta)
  • fél tk só

Diós töltelékhez

  • 3 dl tej (ne legyen túl lágy se túl kemény a töltelék)
  • 40 dkg darált dióbél
  • 12 dkg porcukor
  • 3 zacskó vaníliás cukor
  • fahéj
  • 5 dkg morzsa
  • mazsola
  • citromhéj

Mákos töltelékhez

  • 3 dl tej
  • 40 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • 3 zacskó vaníliás cukor
  • fahéj
  • 5 dkg búzadara, vagy liszt
  • mazsola
  • citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

A tészta:
Felfuttatjuk az élesztőt fél dl langyos tejjel és 1 tk cukorral. Kimérjük az 50 dkg lisztet, vajjal elmorzsoljuk (le szoktam reszelni nagyobb lyukú reszelőn, így könnyebb vele dolgozni), hozzáadjuk a 2 jól felvert tojást, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az 5 dkg porcukrot, a fél tk sót és ha szükséges, a másik fél dl tejet. Jól összedolgozzuk és 2 órára meleg helyen pihentetjük letakarva.
Ha megkelt, 4 kb egyforma gombócra vágjuk 20-25 dkg/ db. Ezután érdemes 10-15 percre hűtőbe rakni, mert így könnyebb vele dolgozni.
A hűtőből a gombócokat egyenként kivéve, téglalap alakúra nyújtjuk, kb fél cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a széleit 1-2 cm szélességben üresen hagyjuk, majd behajtjuk a széleit és feltekerjük, hogy a vége legyen alul. Sütőlapra helyezzük (én be szoktam olajjal kenni a tepsit, de nem szükséges), a tetejét egész tojással megkenjük, és 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 30 percre tegyük hideg helyre. Azért kell hűteni, hogy a márványos színe legyen.
Mielőtt sütőbe helyeznénk, a tetejét és az oldalait villával megböködjük az egész felületén.
Forró sütőbe (180- 200) 25-30 percen keresztül sütjük. Sülés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját.
Diótöltelék: A 40 dkg diót, a 12 dkg porcukrot, a 3 zacskó vaníliás cukrot, a fahéjat ízlés szerint összekeverjük. Felforraljuk a 3 dl tejet, és óvatosan adagolva összekeverjük az összetevőket, majd az 5 dkg morzsát is hozzáadjuk úgy, hogy a tej és a zsemlemorzsa hozzáadása után ne legyen se túl lágy, se túl kemény a töltelék, hogy könnyen lehessen elkenni a tésztán.
Máktöltelék: A 40 dkg mákot, a 12 dkg porcukrot, a 3 zacskó vaníliás cukrot, és a fahéjat ízlés szerint összekeverjük. Felforraljuk a 3 dl tejet, és óvatosan adagolva összekeverjük az összetevőket, majd az 5 dkg búzadarát vagy lisztet is hozzáadjuk úgy, hogy a tej és a zsemlemorzsa hozzáadása után ne legyen túl lágy, se túl kemény a töltelék, hogy könnyen lehessen elkenni a tésztán.

Ezt is szeretjük