Őz pörkölt
A szomszédom apósa vadász volt, és tőle tanultam a receptet. Később az egyik barátom lett a vadásztársaság elnöke, így gyakran hozott őzet, hogy én főzzem meg és szomszédokkal együtt elfogyasztottuk.
A netzzsákot, a fával főzést, és az almát meg a gombát már én fejlesztettem tovább.
Őzpörkölt
Hozzávalók 12 személyre
- 8-10 kg őzhús
- 1.5 kg vöröshagyma megtisztítva és felkockázva
- 3 jó nagy fej fokhagyma
- 0.6 kg sertészsír
- 0.3 kg házi őrölt paprika
- 1 kg kockázott bacon
- őrölt szegfűbors
- 5-6 db borókabogyó
- 3-4 db savanykás alma
- erős paprika
- 1 kg erdei gomba
- 4 db tv paprika
- 5 db paradicsom
Az abáláshoz
- 3 kisebb fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- só
- 4 db babérlevél
- 2-3 szem borókabogyó
- 8-10 szem fekete bors
- 1 tk köménymag
- 2 ek ecet
- 2 db netzzsák
Elkészítés:
Gourmet receptek:
Egy egész állat húsa kell - fűrésszel vágjuk össze a csontosokat, 3-4 cm-es darabokra. A húst késsel kockázzuk fel 3cm-esekre. A vöröshagyma megtisztítva és felkockázva, a fokhagyma megtisztítva és felaprítva kell.
A paprikát, a paradicsomot és az almát megmossuk, lecsumázzuk, felkockázzuk, a gombát is alaposan megmossuk és felkockázzuk. A vöröshagymát a zsíron elkezdjük dinsztelni, majd hozzáadjuk a gombát, paprikát és a fokhagymát is. Ha megdinsztelődtek, a tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt paprikát is. Ha egy kicsit hűlt, leturmixoljuk, hogy sűrű szaftot kapjunk. Ez lesz a pörköltalap.
Az abálás előtt a csontos és a színhúsokat külön-külön zsákba tesszük, így nem kell majd válogatni és a szűrőkanállal kihalászni, csak egyszerűen leöblíthetjük egy hideg vízzel teli vödörben. A hagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk, és az abalébe tesszük az oda való fűszerekkel együtt. Ha forr, belemártjuk a netzzsákokat, és a visszaforrástól számítva 15 percig abáljuk!
A bográcsolásnál a csontos húsokat rakjuk az aljára, a csonttal a bogrács felé, az oldalasokat az oldalára, szintén a csonttal a bogrács felé. Öt összetett maréknyi húshoz számoljunk egy összeszorított marék sót. Erre szórjuk a fűszereket és öntsünk rá a pörköltalapot is. Így rétegezzük, míg el nem fogy az anyagunk. Majd öntsük fel forró vízzel, hogy épp csak elfedje a húst, és kemény fával főzzük. Ügyeljünk rá, hogy a bogrács és bográcshoz viszonyítva a húst mindig mozgassuk. Fele főzés után kavarjuk át a bográcsot, és adjuk hozzá a paradicsomot meg az almát is. Ha szükséges, adjunk hozzá vizet vagy fűszert.

