Hamis teknősbéka leves
THOMAS LIVEN szakácskönyvében olvastam a teknősbéka levesről, ami nagyon finom és igen borsos árú. Aztán egy régi magyar szakácskönyvben megtaláltam ezt a változatot, amelynek csak a nevében szerepel a teknős. Napjainkban a mocsári teknős védett állat, így ez tulajdonképpen egy marhahúsleves egytálétel, amit azért érdemes elkészíteni.
A családnak és a szomszédoknak többször megfőztem.
Hamis teknősbéka leves
Hozzávalók 4 személyre
- 0.5 kg marha ( fejhús)
- 1 dl liter vörös bor
- 4 cl konyak
- 1db nagy vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 10 db bimbós kel
- 1/2 db zeller gumó
- 1 kisebb fej kínai karfiol
- cayyenne-i bors
- bors
- só
- rozmaring
- kakukkfű
- víz
- 12 dkg sertésmáj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- őrölt bors
- őrölt szerecsendió
- 1db tojás
Elkészítés:
Gourmet recept
A zöldségeket megtisztítjuk megmossuk és felkockázzuk.
A húsokat megmossuk, a felesleges részeket levágjuk és apróra felkockázzuk.
A fazékban a hússzeleteket föleresztjük a borral és konyakkal, a szükséges vízzel és a zöldségekkel felfűszerezzük majd lassan főzzük.
A májat megmossuk, felaprítjuk, ezután ledaráljuk vagy leturmixoljuk.
Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd vizes kézzel kicsi gombócokat formálunk belőle. A májgaluskákat belefőzzük a levesbe.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept