Fakesz - görög lencseleves

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

Nyerj Hollóházi Porcelán fülbevalót Adrienne Feller mini luxuskozmetikumokkal! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

Milyen az arcformád? Mutatjuk, melyik ékszer illik hozzá a legjobban

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

A legjobb szemüvegkeret az arcformádhoz - Így állapítsd meg, melyik illik hozzád! »

Így szűkítsd be a farmered szárát, ha nem elég passzentos - Nőiesebb lesz tőle »

Így lehet gyönyörű egy telt nő fehérneműben - Különleges fotók »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Régóta kedvelt szilveszteri lencselevesünk ez a változat, mert sem rántás, sem habarás nem nehezíti, a paradicsom és a tárkony remekül kihozza a lencse zamatát. Könnyed, melegen, langyosan egyaránt finom leves.
A lencse zamatából, ízéből semmit nem fed el a habarás/rántás vagy tejszínes sűrítés.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg lencse
  • 6 paradicsom hámozva vagy 4-5 db sült paradicsom
  • 1 nagyon nagy fej hagyma
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 babérlevél
  • 1 ek tárkonyos ecet és kevéske tárkony az ecetből
  • bors
  • tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Tradicionális téli fogások

A lencsét este beáztatom annyi hideg vízbe, hogy legalább 3-4 ujjnyira ellepje.
Másnap leszűröm, jól lecsöpögtetem és másfélszeres mennyiségű vízzel felteszem főni.
Közben fél fejre, majd leheletvékony szeletekre vágom a hagymát.
A paradicsomokat lobogó vízbe mártom, rögtön utána hideg vízbe teszem, így a héjuk könnyedén lejön, hámozás után cikkekre vágom - pontosabban így tettem volna, ha nem lenne a fagyasztóban még nyáron eltett sült paradicsom. De van. Hát előveszem az egyik zacskó lefagyasztott sült paradicsomot, a tenyerem mérlegelem, ez nagyjából hat paradicsom.
Amint a lencse főni kezd, hagyom 2-3 percet lobogva főni, sűrű szűrővel (vagy habkanállal) lehabozom.
A levesbe szórom a felvágott a hagymát, a paradicsomot, fűszerezem: só, bors, babérlevél, az apróra vágott ecetes tárkony fele, a tárkonyos ecet. A levesre locsolom az olívaolajat, majd az egészet jól összekeverem.
Közepes-kicsire mérsékelem a lángot. Félrebillentett fedő alatt készre főzöm a levest (a lencse puha legyen, de ne essen szét, mert akkor főzelék lesz, nem leves), ez nagyjából 25-30 perc.
A levesbe szórom a megmaradt aprított tárkonyt, egyet lobbantok rajta. Megkóstolom, ha kell, utánafűszerezem.
A levest hagyhatom hosszabb vagy rövidebb lére.
Az asztalnál pöttynyi tejfölt teszek a tányérokba.

Blog.hu ajánló