Diós bejgli

Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

A kávéfilter erre is jó: olcsó trükk a smink tökéletesítésére »

Magyar márka táskái New Yorkban: a Nini Molnar nemzetközi sikerekre tör »

Felejtsd el az uncsi karácsonyi zoknit: ajándékozz élményt! (x) »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Diós bejgli

Hozzávalók 6 személyre:

  • A tésztához:
  • 260 g búzaliszt
  • 78 g vaj
  • 52 g sertészsír
  • 26 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 g friss élesztő
  • 26 g tojássárgája (1 db=15 gramm)
  • 52 ml tej
  • A töltelékhez:
  • 272 g darált dió
  • 110 g kristálycukor
  • 40 g akácméz
  • 6 g őrölt fahéj
  • 81 ml 2,8%-os tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs héja
  • őrölt szerecsendió
  • kandírozott narancshéj
  • mazsola
Recept idők

Elkészítés:

TRADICIONÁLIS TÉLI FOGÁSOK

Egy tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Egy másik edényben keverjük simára az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és gyúrjuk simára a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást! 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre virgoljuk, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe.
A töltelékhez a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a kandírozott ízesítőanyagokat összekeverjük.
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
Ha kihűltek a tészták, 21x28 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra. Terítsünk rá egy fóliát, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a fólia és a tészta közt. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg. Tegyük sütőlemezre, és kenjük le vékonyan tojássárgájával. Tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni! Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak. Ettől lesz szép, márványos a felülete.
15 percig sütjük 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb. 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.

1
2
Ezt is szeretjük