Leveles tepertős pogácsa

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ezt a tésztát sajttal is érdemes elkészíteni, kiváltva a tepertőt. Ha kipróbálod, rabja leszel.

Leveles tepertős pogácsa

Hozzávalók 6 személyre:

  • A pogácsához:
  • 40 dkg búzaliszt
  • 1 dl 20%-os tejföl (vagy kefir)
  • 25 g élesztő
  • 1 dl tej (2,8%-os)
  • 1 kk kristálycukor
  • 2 ek bor (fehér, száraz)
  • 2 kk só
  • 1 db tojás
  • 10 dkg margarin
  • A rétegezéshez:
  • 30 dkg darált tepertő
  • őrölt fekete bors
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk. Meleg helyre téve 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töpörtyűt tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Én nem darálom. Nekünk jobban ízlik, ha késsel apró darabokra vágom össze. Kinyújtjuk a tésztát 1,5-2 cm vastagra, és rákenjük vagy szórjuk a felét. Jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd további 30 percig kelesztjük. Ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük.
A pogácsa tetejét késsel berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

1
2
3
Ezt is szeretjük