Rizses gomcóc

Ez is érdekelhet

Lépj most a gondtalan nyugdíjas éveidért! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

10 trend, amivel számolni kell 2019-ben: a retró divat rajongói előre örülhetnek »

Gyönyörű, natúr smink karácsonyra: ezt viseld, ha nem akarsz túlzásokba esni »

Ez az app segít, hogy mindig hidratált legyél: figyelmeztet, mennyi vizet kell innod »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Még az édesanyám főzte ezt a csodálatosan egyszerű, fenséges egytálételt. Sajnos ő túl korán elment, így csak emlékszem rá, milyennek is kellett kinéznie, az ízére is,(nem sikerül 100%-ban ugyanolyanra... bárhogyan is igyekszem!), én még iskolába jártam. Érettségim előtt 4 nappal hagyta el e világot!:(
Tipp: A rizst sosem főzöm, 1-3 percig forralom, majd lefedőzőm - sőt még le is takarom konyharuhával, kb. 15 perc alatt finom puha és gurulós!

Rizses gomcóc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg darált hús
  • 2 db szikkadt zsemle vagy 2 szelet száraz kenyér
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 tojás
  • bors
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1 bögre rizs
  • 1 kk pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

Beáztatjuk a kenyeret/zsömlét. A hagymát közepes nagyságú kockákra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük annyi vízzel, ami a készülő gombócokat majd elfedi. A darált húshoz hozzátesszük az áztatott, kinyomkodott zsömlét, a finomra vágott petrezselyemzöldet, sót, kevés borsot, szerecsendiót és a tojást.
Kb. 6-8 gombócot készítünk, és a hagymás, már forrásban lévő vízbe tesszük az edény széléhez, körbe. Hagyjuk erős tűzön újra forrásig, kb. 2-3 percig, míg valamennyi gombóc megfehéredik. Közepes tűzön, fedő alatt főzzük kb. 20 percig (tűpróbáig). Mikor ismét forr, a lábas közepébe öntjük a rizst. Természetesen ha a víz kevés, a rizs beöntése előtt pótoljuk. Forrás után 2-4 percel elzárjuk a tüzet alatta, lefedjük. Így hagyjuk kb. 15 percig, míg a rizs megszívja magát és szinte eltűnnek a gombócok. Frissen, melegen és akár hidegen is nagyon laktató és finom!

Ezt is szeretjük