Almás máktorta
Almás máktorta
Hozzávalók 6 személyre
- A tésztához:
- 6 tojásfehérje
- 6 ek kristálycukor
- csipet só
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 18 dkg darált mák
- 2 ek az almás töltelékből
- 6 dkg darált keksz
- A töltelékhez:
- 80 dkg alma
- 0.5 citrom leve
- 1 kk őrölt fahéj
- 5 dkg kristálycukor
- A krémhez:
- 6 tojássárgája
- 7 ek kristálycukor
- 1 ek rum
- 1 vaníliás cukor
- 6 dl tej
- 7 dkg vaníliás pudingpor
- 4 dl habtejszín
Elkészítés:
A töltelékhez egy serpenyőbe reszelem a megtisztított almákat, meghintem a cukorral, citromlét facsarok rá, megszórom fahéjjal, és közepes lángon addig párolom, amíg a levét elpárologtatja, végül kihűtöm.
A vaníliás krémhez egy tálban a tojások sárgáját kikeverem a cukorral, a vaníliakivonattal, kevés tejjel és a pudingporral. A maradék tejet felforralom, majd lehúzom a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatom a tojássárgájás keveréket, amivel addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik, majd ezt is kihűtöm. Amikor kihűlt, összekeverem a felvert habtejszínnel.
A tésztához a tojások fehérjét a cukorral keményre verem, ezután adom hozzá a reszelt citromhéjat, a fahéjat, sót és a darált mákot, amit előtte összekevertem 2 evőkanál almás töltelékkel. Végül belekeverem a darált kekszet.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A sütő saját tepsijébe sütőpapírt teszek, erre egyengetem el a tészta 2/3 részét, és megsütöm. A megsült tésztát sütőpapírral együtt kihúzom a tepsiből, rögtön keresztben és hosszában elfelezem (4 felé vágom), és új papírt teszek a tepsibe, ennek már csak a felére kenem el a maradék tésztát, és azzal is ugyanígy járok el.
Egy tálcára alulra rakok egy lapot, erre kenem a vaníliás krém 1/4 részét, majd egy újabb lap következik, erre az almás töltelék felét töltöm, azután megint egy mákos lap, megint vaníliás krém, majd mákos lap, és erre az almás krém maradéka, majd az utolsó krémmel töltött la. Krémmel fedem be a tetejét és az oldalát is. Darált mákkal meghintem az oldalait, tetejét tetszés szerint díszítem.
