25 perces tejszínes-spenótos tészta
Gyors vacsora
A spenót nemcsak főzeléknek finom, de tésztához is remek. Próbáld ki tejszínes receptjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy gyorsan összedobható tészta jól jön akár hétköznap vacsorára, akár hétvégi ebédre. A következő tésztákkal nincs sok gond, csak főzd ki a tésztát, keverd össze a tejszínes-spenótos szószt, szórd meg sajttal a tetejét, és már kész is.

A gyerkőcök nem igazán szeretik a spenótot, de ilyen formában talán még csemetédet is rá tudod venni, hogy egyen a vitaminban gazdag zöld zöldségből. Ha pedig különlegesebbet szeretnél készíteni, próbáld ki a pitét!

Spenótos penne

Hozzávalók:

  • 45 dkg spenót
  • 40 dkg penne
  • 15 dkg feta sajt
  • 10 dkg parmezán
  • 4 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • rozmaring
  • bors

A zúzott fokhagymát pici olajon pirítsd meg, majd szórd hozzá a lisztet, és készíts világos rántást. A spenótot főzd meg sós vízben, majd szedd ki, és turmixold össze.

Tedd a rántáshoz, és folytonos kevergetés mellett öntsd fel tejjel. Keverd csomómentesre, majd ízlésed szerint fűszerezd. A feta sajtot reszeld bele, majd a sós vízben kifőzött és lecsepegtetett pennével együtt keverd a szószhoz. Tálaláskor szórd meg reszelt parmezánnal.

Spenótos-sajtos tészta

Hozzávalók:

  • 10 dkg óvári, mozzarella vagy edami sajt
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csomag tollhegytészta
  • 1 doboz fagyasztott spenót
  • ételízesítő
  • fokhagyma ízlés szerint

A tésztát főzd ki, majd szűrd le. A spenótot kevés vízben tedd a tűzhelyre, olvaszd ki, és szórd meg az ételízesítővel. Amikor már kiolvadt, a tejben csomómentesre kevert keményítővel sűrítsd be. Keverd össze a tésztával, és reszelt sajttal meghintve, forrón tálald!

Sajtos-spenótos pite

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt Cheddar sajt
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • 1 tojás felverve a megkenéshez
  • fél teáskanál őrölt mustármag
  • fél teáskanál paprika
  • csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 45 dkg fagyasztott spenót
  • 25 dkg túró
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 nagy tojás
  • 1 hagyma, felszeletelve
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt feketebors

Morzsold a vajat a lisztbe, majd a következő négy hozzávalót is add hozzá. Turmixgéppel is összekeverheted. Vízzel hígítva dolgozd össze a tésztát, legyen sima és rugalmas. Tiszta celofánnal takard le, és fél órára hűtsd be. A spenótot és a hagymát tedd egy edénybe, lassan főzd össze. Nagyobb lángon addig főzd, amíg a felesleges víz elpárolog. Sózd, borsozd, szerecsendióval ízesítsd. Tedd át egy tálba, és hagyd kicsit kihűlni. A többi hozzávalót is keverd bele.

A sütőt melegítsd elő 220 fokra - gázsütőnél 6-os fokozat. Tegyél a sütőbe egy sütőlapot. A tészta egyharmadát tedd félre, az lesz majd a tetején, a többit nyújtsd ki egy kerek tortaforma méretére. Béleld ki vele a formát, a széleit alaposan nyomkodd le, felül hagyj egy kis szegélyt. A fölösleges darabokat vágd le, majd a tölteléket öntsd bele. A maradék tésztát nyújtsd ki, és rácsozd be. Óvatosan felemelve, a sodrófa segítségével tedd rá a töltelékre. Tojással kenegesd meg a tetejét. A széleit zárd le, és 40 percig süsd aranybarnára. Hidegen és melegen is kínálhatod.

Ezt is szeretjük