Tarkedli
Hasonló, mint a mi fánkunk. A csehek egyik kedvence.
Tarkedli
Hozzávalók 8 személyre
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás
- ½ liter tej
- 10 dkg cukor
- olaj vagy zsír a kisütéshez
- 25 dkg lekvár
Elkészítés:
A liszt közepébe mélyedést készítünk. Ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral, és kissé megkelesztjük. A kovászhoz hozzákeverjük a tojássárgáját, a sót, a többi tejet és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig jól felverjük vagy géppel dagasztjuk. Meleg helyen kb. ¾ órán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s azzal még néhány percig újrakelesztjük.
A zsiradékba a tésztát beleszaggatjuk, és nem túl gyorsan, mindkét oldalát megsütjük.
Cukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.