A klasszikus paradicsomos húsgombóc receptje: így lesz tökéletes
Szeretted a menzán a paradicsomos húsgombócot? Ez annál sokkal finomabb! Attól sem kell tartanod, hogy a gombóc szétesik vagy kemény marad.
Ha gyermekkorodban imádtad, nosztalgiából készítsd el ismét a paradicsomos húsgombócot. Akkor nem voltál nagy rajongója? Felejtsd el a régi emlékeket, és adj neki még egy esélyt. Ha így főzöd, nem fogsz csalódni.
A gombóc állaga tökéletes, a paradicsomszósz sűrű, selymes. Feldobhatod még bazsalikommal, rozmaringgal vagy petrezselyemmel. Ha szeretnéd a hagyományos módon elkészíteni, főtt krumplival tálald. Amennyiben újítanál, a spagetti is remek választás hozzá. Érdemes gyorsrizst használni a gombóchoz, azt nem kell előre megfőzni.
Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók a gombóchoz:
- 50 dkg darált hús
- 10 dkg rizs
- 1 tojás
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
Hozzávalók a paradicsomos szószhoz:
- 6 dl paradicsomlé
- 5 dkg liszt
- cukor
Elkészítési ideje: 50 perc.
A húst rakd egy tálba, keverd össze a rizzsel, a nagyon apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a tojással, majd fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával. Formázz a masszából közepes nagyságú gombócokat.
A mártáshoz a sűrített paradicsomot forrald fel, hígítsd kevés vízzel. Tedd bele a gombócokat, és főzd meg őket körülbelül 30 perc alatt. Ekkor szedj ki egyet, és vágd ketté. Ha a gombóc közepe homogén, végy ki két-három evőkanál paradicsomlevet, és keverd össze a liszttel, majd sűrítsd be vele a szószt. Forrald fel ismét, és szórj bele cukrot ízlés szerint. Ha esetleg nem elég sűrű, adj még hozzá lisztet.