Szilvalekváros, mákos zserbó
Szilvalekváros, mákos zserbó
Hozzávalók 8 személyre
- 50 dkg liszt
- 17 dkg porcukor
- 15 dkg zsír
- 1 tyúktojás
- 1/2 csomag élesztő (2,5dkg)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 pohár (1,5dl) tejföl
- Töltelékhez: 30 dkg mák
- 15 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 1 kis üveg szilvalekvár
- víz
Elkészítés:
Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. A tésztát jól összedolgozzuk, három egyenlő részre osztjuk, legalább 2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.
A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük (vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg), hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat.
A három részre osztott tésztát kb. 25x35 cm nagyságúra – mint a tepsi mérete - kinyújtjuk.
Az első lapot a tepsibe helyezzük úgy, hogy ne érjen a széléig, mert kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik.
Bekenjük szilvalekvárral, és erre tesszük a mákos töltelék felét.
Ráhelyezzük a második tésztalapot, és ezt is megkenjük lekvárral.
Végül a harmadik lappal beborítjuk.
Langyos helyen, egy órán át kelesztjük, aztán a tetejét megszurkáljuk. Ezt követően közepes lángon, kb. 30 percen át sütjük.
Amikor kihűl, bevonjuk csokoládémázzal.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept