Töltött dagadó zöldsalátával
Töltött dagadó zöldsalátával
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg sertésdagadó
- 20 dkg csirkemáj
- 5 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg barna csiperke gomba
- 3 szál újhagyma
- 1 db nagyobb fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- 3 db szikkadt zsemle
- 2,5 dl tej
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál borsikafű
- 1 teáskanál majoránna
- 2 ág friss kakukkfű (1 teáskanál szárított)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál kacsazsír
- só, bors
A körtés zöldsalátához
- 1 csomag (30 dkg) zöldsaláta-keverék
- 1 fej lilahagyma
- 2 szál újhagyma
- 2 db körte
Elkészítés:
A pataki tálat vízbe, a zsemléket pedig a tejbe áztatom.
A dagadót éles késsel felszúrom, ha netán kilyukad, vékony cérnával összevarrom. A csirkemájat nagyobb darabokra vágom, egy fej vöröshagymát felaprítok, egy evőkanál kacsazsíron megpirítom, hozzáadom a csirkemájat, sózom, borsozom. Mikor minden oldala kifehéredett, ráteszem a pirospaprikát és vele együtt pirítom pár percig, majd félreteszem. Az újhagymát felkarikázom, a maradék kanál zsíron megpirítom az apróra vágott gombával, megsózom, és a kakukkfű leveleit is hozzáadom, majd ezt is félre teszem kicsit hűlni. A zsemléket jól átdolgozom a tejben, majd kinyomkodom és egy nagyobb tálba teszem, hozzáadom a tojásokat, a borsikafüvet, az apróra vágott petrezselymet, jól összedolgozom, majd hozzáadom a pirított gombát és a májat. Kézzel összekeverem, de már óvatosabban, hogy ne törjön össze a máj. Megkóstolom, és ha szükséges után ízesítem. Beletöltöm a masszát a dagadóba, majd a nyílást hústűvel összezárom. Belehelyezem a pataki tálba, kevés olvasztott zsírba belereszelem a fokhagymagerezdeket, beleteszem a majoránnát, sót, borsot, jól elkeverem, majd ezzel a fűszeres zsírral dörzsölöm be a dagadót. A beirdalt füstölt szalonnaszeletekkel beborítom a tetejét, öntök alá egy pici vizet, majd hideg sütőbe teszem, és 190 fokon sütöm kb. 60-80 percig. A sütési idő utolsó harmadában leveszem a sütőtál tetejét, meglocsolom a kisült pecsenyelével és fedő nélkül pirosra sütöm. Miután megsült, kicsit pihentetem, majd felszeletelve, salátával tálalom.
A salátát megmosom, papírtörlőn leszárítom. A hagymákat megtisztítom, vékonyan felszeletelem. A körtét negyedelem, eltávolítom a magházukat, majd vékony gerezdekre vágom. Egy nagyobb tálban összekeverem a hozzávalókat, sózom, borsozom, majd meglocsolom olívaolajjal és összeforgatom.
Ha a húst megvarrtuk, ne felejtsük el tálalás előtt eltávolítani belőle a cérnát! Persze, a hústűt se hagyjuk benne!
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept