Balzsamos mascarponetorta

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

A legegyszerűbb szemsmink lusta napokra - 3 perc alatt kész »

Kiskutyákra cserélték a virágokat a világ legcukibb esküvői fotózásán »

A '80-as évek divatjából merít a magyar tervező: csodálta az anyukája ruháit »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hozzávalók 12 személyre:

A krémhez

  • 1 kg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 8 ek akácszirup (recept lejjebb)
  • 3 ek cukor
  • 1 csapott kk kardamom
  • fél narancs reszelt héja
  • 4 kk zselatin
  • 2 dkg vaj
  • _A sziruphoz_
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • 1 dl balzsamecet

A piskótához

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • 2 kk sütőpor
  • fél citrom héja
  • fél vaníliarúd
  • 1 ek rum
  • _Díszítés_
  • 6 ek cukor
  • díszítő cukorgyöngy
  • 12 személyes tortaforma
Recept idők

Elkészítés:

Akácszirup elkészítése:

4 dl-nyi akácvirág
2 dl akácméz
4 dl cukor

A cukorból 1,5 dl vízzel szirupot főzünk, mikor kicsit kihűlt, összeforgatjuk a mézzel és a virágokkal. 4-5 napig hűtőben érleljük, többször megrázogatjuk.

A torta:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, sütőporral, reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével és rummal kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, ezzel is simára kerüljük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan összekeverjük a sárgájával. A sütőt 200 fokra melegítjük. A tortaformánál 1 cm-rel kisebb kerek tortaformába alulra sütőpapírt teszünk, ráöntjük a masszát. A forró sütőben aranysárgára sütjük. Rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, kihűtjük.

Krém:

A mascarponét a tejszínnel, az akácsziruppal, a cukorral, az őrölt kardamommal és a narancs lereszelt héjával elkeverjük. Kis lábasban 1,5 dl-nyi vízben melegítés közben feloldjuk a zselatint, hozzákeverjük a krémhez. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, beleöntjük a krémet. Erre jön a piskóta, az oldalt keletkezett 1 cm-s rést is kitöltjük krémmel. Mélyhűtőbe tesszük éjszakára. Ekkor megfordítjuk és levesszük róla a tortaformát, betesszük a sima hűtőbe.

Szirup:

Felolvasztjuk a cukrot, majd ráöntjük a bort és a balzsamecetet. Addig forraljuk, míg teljesen besűrűsödik. Kihűtjük.
A díszítéshez 6 ek cukrot karamellizálunk, alufóliára folyatjuk, beleszórjuk a gyöngyöket.
Végső fázisban a résekbe öntjük a szirupot, beleállítgatjuk a díszeket.

1
2
3
Blog.hu ajánló