3 étel, amit ne melegíts újra a mikróban, mert nagyon káros is lehet
Csökken a tápanyagtartalmuk, és veszélyes anyagok is keletkezhetnek.

Ez is érdekelhet

Nyerj 2 főre szóló, 3 éjszakás nyaralást Ausztriába, az aktív pihenés paradicsomába (x)

Ingyenes lesz Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválja - Ekkor érdemes a Városligetbe menni (x)

Így csókolj, ha csábítani akarsz - Eláruljuk a tökéletes csók titkait (x)

Horváth Éva iszonyú cuki cicával fotózkodott - Elárulta, miért (x)

beauty and style

Ezeket a gyors trükköket vesd be, ha sehogy sem áll a hajad reggel »

Divat 70 kiló felett: őt kövesd az Instán, ha molett vagy, és szeretsz öltözködni »

A szezon legnépszerűbb farmernadrágjai 8 ezer forint alatt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Arról, hogy a mikrohullámú sütő hatásai károsak, vagy sem, máig megoszlanak a vélemények, vannak, akik azt állítják, ellenzői csupán rémhíreket keltenek, míg mások szerint a mikrohullám képes megzavarni a molekulák természetét, a fehérjék szerkezetét, és csökkenti az ételek tápanyagtartalmát is, nem beszélve arról, hogy jelenleg a gyártók sem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a mikrohullámú sütőből kijutó hullámokat tökéletesen le lehessen árnyékolni.

Bárkinek legyen is igaza, tény, hogy a hőkezelés önmagában is képes megváltoztatni az ételek minőségét, illetve csökkenteni vitamin- és tápanyagtartalmukat, amellett azonban, hogy egy adott étel így kevésbé lesz értékes, még veszélyessé is válhat. Erre világít rá a Brightside.me összeállítása is, mely olyan ételeket válogatott össze, melyeket nem javasolt újramelegíteni a mikrohullámú sütőben.

Mérgező és rákkeltő anyagok keletkezhetnek?

Az említett összeállításban számos ételféle szerepel, a tojástól, gombától a csirkén és a krumplin át a rizsig, míg azonban előbbiek újramelegítése főként a minőségromlás, a baktériumok szaporodása és az emésztőrendszerre gyakorolt negatív hatás miatt nem tanácsolt, vannak élelmiszerek, amelyek más szempontból jelenthetnek veszélyt.

Ilyen a spenót, a cékla és a zeller, melyek mindegyike rendkívül gazdag értékes tápanyagokban és bioaktív anyagokban, vitaminokban, nitráttartalmuk is magasabb azonban. A nitrátot a növények a talajból veszik fel, majd raktározzák, önmagában pedig nem jelent akkora veszélyt, a bomlásakor keletkező anyagok azonban annál inkább.

Többek között melegítés hatására például a nitrátokból nitrit és nitrozamin lesz: a nitrit a hemoglobinnal reakcióba lépve gátolhatja a megfelelő oxigénszállítást, a nitrozaminnak pedig rákkeltő, karcinogén hatása lehet. Csecsemőknél előbbinek nagyon súlyos hatása lehet, így esetükben különösen oda kell figyelni az ilyen táplálékok kerülésére, felnőttek esetében pedig kiegyensúlyozott táplálkozásra kell törekedni, illetve a hőkezelés minimálisra csökkentésére az említett ételeknél. A nitrátokkal, nitritekkel összefüggő negatív hatást mindemellett C- és E-vitamin fogyasztásával is lehetséges csökkenteni.

Blog.hu ajánló