3 étel, amit ne melegíts újra a mikróban, mert nagyon káros is lehet
Csökken a tápanyagtartalmuk, és veszélyes anyagok is keletkezhetnek.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt 2018 fergeteges jazzkoncertjére a Sárik Péter Trióval! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj ezektől a tippektől: látható lesz a különbség (x)

beauty and style

Erre jó egy melltartó és egy ragasztópisztoly: 3 szuper ötletet mutatunk »

Esküvői dekorációk fenyőággal - Télies és romantikus »

Tökéletes frizura körkefe nélkül: dús és fényes lesz így a haj »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Arról, hogy a mikrohullámú sütő hatásai károsak, vagy sem, máig megoszlanak a vélemények, vannak, akik azt állítják, ellenzői csupán rémhíreket keltenek, míg mások szerint a mikrohullám képes megzavarni a molekulák természetét, a fehérjék szerkezetét, és csökkenti az ételek tápanyagtartalmát is, nem beszélve arról, hogy jelenleg a gyártók sem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a mikrohullámú sütőből kijutó hullámokat tökéletesen le lehessen árnyékolni.

Bárkinek legyen is igaza, tény, hogy a hőkezelés önmagában is képes megváltoztatni az ételek minőségét, illetve csökkenteni vitamin- és tápanyagtartalmukat, amellett azonban, hogy egy adott étel így kevésbé lesz értékes, még veszélyessé is válhat. Erre világít rá a Brightside.me összeállítása is, mely olyan ételeket válogatott össze, melyeket nem javasolt újramelegíteni a mikrohullámú sütőben.

Mérgező és rákkeltő anyagok keletkezhetnek?

Az említett összeállításban számos ételféle szerepel, a tojástól, gombától a csirkén és a krumplin át a rizsig, míg azonban előbbiek újramelegítése főként a minőségromlás, a baktériumok szaporodása és az emésztőrendszerre gyakorolt negatív hatás miatt nem tanácsolt, vannak élelmiszerek, amelyek más szempontból jelenthetnek veszélyt.

Ilyen a spenót, a cékla és a zeller, melyek mindegyike rendkívül gazdag értékes tápanyagokban és bioaktív anyagokban, vitaminokban, nitráttartalmuk is magasabb azonban. A nitrátot a növények a talajból veszik fel, majd raktározzák, önmagában pedig nem jelent akkora veszélyt, a bomlásakor keletkező anyagok azonban annál inkább.

Többek között melegítés hatására például a nitrátokból nitrit és nitrozamin lesz: a nitrit a hemoglobinnal reakcióba lépve gátolhatja a megfelelő oxigénszállítást, a nitrozaminnak pedig rákkeltő, karcinogén hatása lehet. Csecsemőknél előbbinek nagyon súlyos hatása lehet, így esetükben különösen oda kell figyelni az ilyen táplálékok kerülésére, felnőttek esetében pedig kiegyensúlyozott táplálkozásra kell törekedni, illetve a hőkezelés minimálisra csökkentésére az említett ételeknél. A nitrátokkal, nitritekkel összefüggő negatív hatást mindemellett C- és E-vitamin fogyasztásával is lehetséges csökkenteni.

Blog.hu ajánló