Képeken a leggazdagabb falu: hogy csinálták, hogy milliókat keresnek a lakók?
A bajor Wildpoldsriednek világszerte csodájára járnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Létezik egy falu Bajorországban, melynek története mesébe illő, nem véletlen, hogy egyre több helyen szeretnének példát venni róla.

Az energiafaluként, illetve milliomos faluként is emlegetett Wildpoldsried ugyanis szinte a semmiből jutott el odáig, hogy átvészeljen bármilyen energiaválságot, felszámolja a helyiek körében a munkanélküliséget, emellett a lakók jelentős nyereséghez is hozzájutnak minden évben.

A falu, ahol energiát szüretelnek

Wildpoldsried a 20. század végére csaknem elnéptelenedett a munkalehetőségek hiánya, a megélhetés nehézkessége és az elvándorlás miatt, 1997-ben azonban a helyiek összefogtak, és különféle, megújuló energiával kapcsolatos projektekbe vágtak bele.

Többek között szélturbinákat telepítettek, biomassza-gázüzemet hoztak létre, és a középületeken kívül 190 magánépületet szereltek fel napelemmel, minek köszönhetően a falu jóval több energiát tud megtermelni, mint amire szüksége van, a maradék eladásával pedig a lakosság jelentős nyereséghez jut.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon is javuló tendenciát mutat a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó kedv és hajlandóság, legalábbis Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, illetve a Magyar Szolár Szövetség elnöke szerint, aki néhány nappal ezelőtt arról számolt be, hogy a következő uniós ciklusban mintegy 800 milliárd forint fordítható majd az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások kiaknázására, támogatására, ami a korábbi összeg tízszerese. Kijelentette továbbá azt is, hogy a rezsicsökkentésnek az is része lehet, ha az ország olcsóbban tudja majd megtermelni magának a villamos energiát.

Pályázat önkormányzatoknak!

Az önkormányzatok figyelmét számos fórumon próbálják felhívni arra, hogy már ki is írták a napelemes rendszerek kiépítésére vonatkozó első pályázatot, melyre a közép-magyarországi régión, vagyis Budapesten és Pest megyén kívüli helyi önkormányzatok, helyi önkormányzati költségvetési szervek és 100%-ban állami vagy önkormányzati tulajdonban álló nonprofit kft.-k jelentkezhetnek. 20-50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásért lehet pályázni, ráadásul 100%-os támogatási intenzitás mellett.

Mindemellett Magyarországon is működő rendszert jelenthetnek a közüzemi villamos hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek, melyek esetében mérhető a visszatáplált energia mennyisége, ami elszámolásra kerül a háztartás és az áramszolgáltató között. A lehetőségekről ide kattintva tudhatsz meg többet, ha pedig a milliomos energiafalut szeretnéd jobban megismerni, kattintsd végig az alábbi képeket!

Eközben így élnek a gazdag fiatalok

A következő képek nem arról árulkodnak, hogy szeretnének bármin is spórolni. Nézd meg a megdöbbentő felvételeket!
Ezt is szeretjük