3 szer, amitől ragyogni fog a WC: tisztítanak, és a dugulást is megelőzik

Így használd a három leghatékonyabb házi szert a mellékhelyiség takarítására.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyilván nem mondunk újat azzal, hogy a WC-tisztítás a házimunka talán legkevésbé kedvelt része, holott a mellékhelyiség - egyes kutatások szerint legalábbis - korántsem számít a lakás legpiszkosabb pontjának.

Tény azonban, hogy a szennyeződések itt jóval láthatóbbak, így nem csoda, hogy sokan csak a legerősebb vegyszerekben, fertőtlenítőszerekben bíznak, ha takarításáról van szó.

Erre egyes esetekben szükség is lehet - például költözés vagy betegség után -, ha azonban csak a rendszeres időközönként beiktatott nagytakarításról van szó, házi szereket is bevethetsz, melyek egyrészt olcsóbbak, másrészt egészségedet és a lefolyóba kerülve a környezetet sem veszélyeztetik olyan mértékben, mint sok bolti vegyszer.

Így használd a citromsavat!

Sokan javasolják a citromlevet a WC kitisztításához - hasonlóképpen kell alkalmazni, mint a bolti WC-tisztítót -, ennél is hatékonyabb megoldást jelent azonban a citromsav használata, mely amellett, hogy eltávolítja a vízkövet és más makacs szennyeződéseket, egy esetleges, enyhébb dugulás ellen is bevethető.

Ha utóbbi a probléma, öntsd a citromsavat a lefolyóba, hagyd hatni 15-20 percig, majd öblítsd le vízzel, ha pedig magát a kagylót szeretnéd megtisztítani vele, kevés víz hozzáadásával készíts belőle pasztát, és használd úgy, ahogy a súrolóporokat szokás. Szivacs helyett azonban a WC-kefét is bevetheted. Ha makacs szennyeződésekkel van dolgot, szórd be citromsavval a benedvesített felületet, majd hagyd hatni öt-tíz percig a súrolás előtt. Végül öblítsd le tiszta vízzel a WC-kagylót.

Így használd a szódabikarbónát!

A szódabikarbóna, ahogy a háztartás szinte minden más területén, a WC-tisztítás során is kiváló fegyver, melyet a citromsavhoz hasonló módon alkalmazhatsz. Érdemes például beszórni vele a nedves kagylót és a peremet, állni hagyni öt percig, majd alaposan átsúrolni a kefével, mielőtt leöblíted vízzel. Végül a peremet is töröld át nedves, majd száraz ronggyal.

Amellett továbbá, hogy a szódabikarbóna is híres szagtalanító hatásáról, ecettel kombinálva dugulás-elhárításra is előszeretettel alkalmazzák. Önts néhány evőkanál szódabikarbónát a lefolyórészhez, adj hozzá egy deci ecetet, majd öblítés előtt hagyd hatni egy órát.

Így használd az ecetet!

Ha nem idegenkedsz a szagától, érdemes bevetned az ecetet önmagában is, tisztító hatása mellett ugyanis remek fertőtlenítőszer, így biztos lehetsz benne, hogy használata után makulátlan lesz a mellékhelyiség. Önts tömény, 10%-os ecetet a WC-csészébe, pont, mintha bolti WC-tisztító szert használnál, kis ideig hagyd állni, keféld át a felületet, majd öblítsd le.

Ügyelj azonban arra, hogy a WC takarítása során semmiképpen se hagyd csukva az ajtót, utána pedig szellőztess ki, hogy ne lélegezz be túl sokat az ecet gőzéből. Mindemellett - ahogy az összes szer esetében - használj gumikesztyűt!

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük