3 szer, amitől ragyogni fog a WC: tisztítanak, és a dugulást is megelőzik

Így használd a három leghatékonyabb házi szert a mellékhelyiség takarítására.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyilván nem mondunk újat azzal, hogy a WC-tisztítás a házimunka talán legkevésbé kedvelt része, holott a mellékhelyiség - egyes kutatások szerint legalábbis - korántsem számít a lakás legpiszkosabb pontjának.

Tény azonban, hogy a szennyeződések itt jóval láthatóbbak, így nem csoda, hogy sokan csak a legerősebb vegyszerekben, fertőtlenítőszerekben bíznak, ha takarításáról van szó.

Erre egyes esetekben szükség is lehet - például költözés vagy betegség után -, ha azonban csak a rendszeres időközönként beiktatott nagytakarításról van szó, házi szereket is bevethetsz, melyek egyrészt olcsóbbak, másrészt egészségedet és a lefolyóba kerülve a környezetet sem veszélyeztetik olyan mértékben, mint sok bolti vegyszer.

Így használd a citromsavat!

Sokan javasolják a citromlevet a WC kitisztításához - hasonlóképpen kell alkalmazni, mint a bolti WC-tisztítót -, ennél is hatékonyabb megoldást jelent azonban a citromsav használata, mely amellett, hogy eltávolítja a vízkövet és más makacs szennyeződéseket, egy esetleges, enyhébb dugulás ellen is bevethető.

Ha utóbbi a probléma, öntsd a citromsavat a lefolyóba, hagyd hatni 15-20 percig, majd öblítsd le vízzel, ha pedig magát a kagylót szeretnéd megtisztítani vele, kevés víz hozzáadásával készíts belőle pasztát, és használd úgy, ahogy a súrolóporokat szokás. Szivacs helyett azonban a WC-kefét is bevetheted. Ha makacs szennyeződésekkel van dolgot, szórd be citromsavval a benedvesített felületet, majd hagyd hatni öt-tíz percig a súrolás előtt. Végül öblítsd le tiszta vízzel a WC-kagylót.

Így használd a szódabikarbónát!

A szódabikarbóna, ahogy a háztartás szinte minden más területén, a WC-tisztítás során is kiváló fegyver, melyet a citromsavhoz hasonló módon alkalmazhatsz. Érdemes például beszórni vele a nedves kagylót és a peremet, állni hagyni öt percig, majd alaposan átsúrolni a kefével, mielőtt leöblíted vízzel. Végül a peremet is töröld át nedves, majd száraz ronggyal.

Amellett továbbá, hogy a szódabikarbóna is híres szagtalanító hatásáról, ecettel kombinálva dugulás-elhárításra is előszeretettel alkalmazzák. Önts néhány evőkanál szódabikarbónát a lefolyórészhez, adj hozzá egy deci ecetet, majd öblítés előtt hagyd hatni egy órát.

Így használd az ecetet!

Ha nem idegenkedsz a szagától, érdemes bevetned az ecetet önmagában is, tisztító hatása mellett ugyanis remek fertőtlenítőszer, így biztos lehetsz benne, hogy használata után makulátlan lesz a mellékhelyiség. Önts tömény, 10%-os ecetet a WC-csészébe, pont, mintha bolti WC-tisztító szert használnál, kis ideig hagyd állni, keféld át a felületet, majd öblítsd le.

Ügyelj azonban arra, hogy a WC takarítása során semmiképpen se hagyd csukva az ajtót, utána pedig szellőztess ki, hogy ne lélegezz be túl sokat az ecet gőzéből. Mindemellett - ahogy az összes szer esetében - használj gumikesztyűt!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük