Csökkentsd radikálisan a vízdíjadat

Módszerek, amiket a közművek is javasolnak

A víziközmű-szolgáltatók ilyen takarékossági tippeket ajánlanak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A víz értékére és különböző takarékossági módszerekre hívja fel a figyelmet a Tudatos Vízfelhasználó kampány, melyet az öt regionális víziközmű-szolgáltató indított el a Föld napja alkalmából, vagyis április 22-én.

A szolgáltatók - DMRV Zrt., DRV Zrt., ÉDV Zrt., ÉRV Zrt., TRV Zrt. - szemléletformáló kampányában olyan módszereket ismerhet meg a lakosság, melyek segítenek takarékoskodni az ivóvízzel.

Amire érdemes odafigyelni

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a szolgáltatók felhívják például a figyelmet arra, hogy a nyár közeledtével érdemes odafigyelni az autómosási szokásokra: egy slaggal történő otthoni autómosás alkalmával átlagosan 400 liter vizet is el lehet használni, melyet nagyon gyakran ivóvízből és nem fúrt kútból nyernek.

Mindez egy 15 lakásos társasház esetében lakásonként egy autóval és évi három mosással számolva 18 ezer liter, azaz 18 köbméter ivóvíz felhasználást jelentheti éves szinten. Ez a mennyiség tízezer gyermek ajánlott napi vízbevitelével egyezik meg. Pontosan ugyanekkora mennyiségű vizet lehet nyerni egy 45 négyzetméter tetőfelülettel rendelkező ház esetében egy év alatt esővíz gyűjtésével, ingyenesen.

Így kell gyűjteni az esővizet

Az esővízgyűjtésnek számos módja van. A legegyszerűbb és legesztétikusabb megoldások közé tartozik az eresz alá helyezett, kifejezetten esővízgyűjtésre kialakított, zárt műanyag tartály, melyet körülbelül másfél méter magasságban össze lehet kötni az ereszcsatornával. A tartály aljára szerelt csapon keresztül lehet elvezetni a vizet.

Egy másik módszer

Amíg a slaggal végzett autómosáshoz alkalmanként 400 liter víz használódik el átlagosan, addig a hagyományos autómosók esetében ez csupán 80 liter. Mindemellett Magyarországon is elérhető már a legújabb technológiának számító úgynevezett szárazmosás. A teljes mértékben környezetbarát autómosás nanotechnológián alapul, víz felhasználása nélkül történik, a tisztítószerek biológiai úton teljes mértékben lebomlanak, ezáltal nem szennyezik a csatornahálózatot.

Így spórolj a vízdíjon!

Ha szeretnél még több hasznos ötletet megismerni a vízszámlacsökkentés érdekében, nézd meg a videót!

Hatalmas vízmennyiséget lehetne megóvni

A magyarok - 3,8 millió háztartással számolva, háztartásonként egy gépjárművet, valamint évi három autómosást feltételezve - összesen 11,4 millió alkalommal mosnak autót évente.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha az autómosáshoz mindenki az esővíz újrahasznosítást vagy a szárazmosást választaná, éves szinten 912 ezer köbméter vizet lehetne megóvni a hagyományos autómosáshoz, valamint 4,5 millió köbmétert a slaggal történő otthoni autómosáshoz képest. Ez utóbbi vízmennyiség 6,4 millió ember ajánlott éves ivóvízbevitelét fedezi.

Ezt is szeretjük