A 15 legveszélyesebb szobanövény
Az egészséged érdekében nem mindegy, milyen növényt választasz.

Dia

AmarilliszA gyönyörű, hatalmas, tölcsér alakú, vörös virágú hölgyliliom minden része mérgező, kezdve a hagymájától a szárán és a levelein át egészen a virágokig. Ha a szervezetbe kerül - akár a gondozása során a kezedre került nedv által -, gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket okoz, amit gyakran hányás és hasmenés is kísér.Kapcsolódó cikk:4 nagyon veszélyes, mérgező szobanövény »

Amarillisz

A gyönyörű, hatalmas, tölcsér alakú, vörös virágú hölgyliliom minden része mérgező, kezdve a hagymájától a szárán és a levelein át egészen a virágokig. Ha a szervezetbe kerül - akár a gondozása során a kezedre került nedv által -, gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket okoz, amit gyakran hányás és hasmenés is kísér.

Kapcsolódó cikk:
4 nagyon veszélyes, mérgező szobanövény »

Dia

 	Jácint  	A hagymájában és a leveleiben található anyagok miatt nem érdemes otthon tartanod, illetve óvatosan kell bánnod vele gondozása során. Kalcium-oxalát-kristályokat és alkaloidokat tartalmaz, melyek - akár csak a kezedről - a szervezetbe jutva kellemetlen gyomor- és bélpanaszokat okoznak, hiszen irritálják a nyálkahártyát.

Jácint

A hagymájában és a leveleiben található anyagok miatt nem érdemes otthon tartanod, illetve óvatosan kell bánnod vele gondozása során. Kalcium-oxalát-kristályokat és alkaloidokat tartalmaz, melyek - akár csak a kezedről - a szervezetbe jutva kellemetlen gyomor- és bélpanaszokat okoznak, hiszen irritálják a nyálkahártyát.

Dia

 	Anyósnyelv  	Vastag és hegyes végű levelei elsősorban a gyermekekre nézve veszélyesek, hiszen komoly sérüléseket is okozhatnak. Ráadásul a növény levele, valamint hajtása egyaránt mérgező, és allergiás tüneteket válthat ki - enyhébb bőrpír, de akár hányás és hasmenés formájában is.

Anyósnyelv

Vastag és hegyes végű levelei elsősorban a gyermekekre nézve veszélyesek, hiszen komoly sérüléseket is okozhatnak. Ráadásul a növény levele, valamint hajtása egyaránt mérgező, és allergiás tüneteket válthat ki - enyhébb bőrpír, de akár hányás és hasmenés formájában is.

Dia

Szobai kankalinBár a kankalin igen vidám színekben pompázik, és ezáltal feldobja a gyerekszoba hangulatát, ne tartsd a növényt a lakás ezen részén. A kankalin levele, valamint hajtása ugyanis mérgező: a növény levélszőreinek tövében található apró mirigyek termelnek olyan tejnedvet, mely - különösen érzékeny bőrűeknél és kisgyermekeknél - viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben pedig hólyagokat okozhat.

Szobai kankalin

Bár a kankalin igen vidám színekben pompázik, és ezáltal feldobja a gyerekszoba hangulatát, ne tartsd a növényt a lakás ezen részén. A kankalin levele, valamint hajtása ugyanis mérgező: a növény levélszőreinek tövében található apró mirigyek termelnek olyan tejnedvet, mely - különösen érzékeny bőrűeknél és kisgyermekeknél - viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben pedig hólyagokat okozhat.

Dia

 	Rákvirág  	Az Aglaonema crispumnak minden része mérgező. Néha elég, ha csak egy kevés nedv jut a levelekről a bőrödre: súlyos bőr- és nyálkahártya-irritáló anyagokat tartalmaz, melyek allergiás reakciókat váltanak ki, súlyosabb esetben pedig hányást, hasmenést és hasi fájdalmakat okozhatnak. 	 

Rákvirág

Az Aglaonema crispumnak minden része mérgező. Néha elég, ha csak egy kevés nedv jut a levelekről a bőrödre: súlyos bőr- és nyálkahártya-irritáló anyagokat tartalmaz, melyek allergiás reakciókat váltanak ki, súlyosabb esetben pedig hányást, hasmenést és hasi fájdalmakat okozhatnak.
 

Dia

FilodendronA filodendron elsősorban a kicsik esetében veszélyes: gyökérnedve a bőrre kerülve égő, vörös foltokat okoz, a nyálkahártyával érintkezve azonban még veszélyesebb. Amennyiben a szájába veszi a gyökeret a kicsi, a torokban égő érzés és duzzanat keletkezhet, amivel azonnal vidd orvoshoz, mert idővel a nyelés, a beszéd és a légzés is nehézkessé válhat számára.

Filodendron

A filodendron elsősorban a kicsik esetében veszélyes: gyökérnedve a bőrre kerülve égő, vörös foltokat okoz, a nyálkahártyával érintkezve azonban még veszélyesebb. Amennyiben a szájába veszi a gyökeret a kicsi, a torokban égő érzés és duzzanat keletkezhet, amivel azonnal vidd orvoshoz, mert idővel a nyelés, a beszéd és a légzés is nehézkessé válhat számára.

Dia

 	Buzogányvirág  	A Dél-Amerikából származó növény szép dísze lehet az otthonodnak, köszönhetően többek között változatos leveleinek, melyek zöld alapon sárgával vagy fehérrel pöttyözöttek. Csakhogy a buzogányvirágnak minden része mérgező. A növényi részek fogyasztása égő, maró érzést okoz a torokban, a megduzzadt nyálkahártyák miatt pedig nyelési nehézségek léphetnek fel.  	Kapcsolódó szolgáltatás: 	Növénylexikon »

Buzogányvirág

A Dél-Amerikából származó növény szép dísze lehet az otthonodnak, köszönhetően többek között változatos leveleinek, melyek zöld alapon sárgával vagy fehérrel pöttyözöttek. Csakhogy a buzogányvirágnak minden része mérgező. A növényi részek fogyasztása égő, maró érzést okoz a torokban, a megduzzadt nyálkahártyák miatt pedig nyelési nehézségek léphetnek fel.

Kapcsolódó szolgáltatás:
Növénylexikon »

Dia

 	Ciklámen  	Ez a gyönyörű és közkedvelt növény Kis-Ázsiából származik, de hazánkban vadon is megtalálható. Ám bármennyire is szemet gyönyörködtető, a közkedvelt ciklámen igen veszélyes: gumója a szervezetbe kerülve hányást, hasmenést, gyomorfájást, szédülést, de akár görcsöket, rosszabb esetben pedig légzési elégtelenséget is okozhat.  	Kapcsolódó galéria: 	A legnépszerűbb pénzhozó növények »

Ciklámen

Ez a gyönyörű és közkedvelt növény Kis-Ázsiából származik, de hazánkban vadon is megtalálható. Ám bármennyire is szemet gyönyörködtető, a közkedvelt ciklámen igen veszélyes: gumója a szervezetbe kerülve hányást, hasmenést, gyomorfájást, szédülést, de akár görcsöket, rosszabb esetben pedig légzési elégtelenséget is okozhat.

Kapcsolódó galéria:
A legnépszerűbb pénzhozó növények »

Dia

MikulásvirágA Mexikóból származó növény legismertebb fajtája a piros színben pompázó mikulásvirág. A növény tejnedve irritációt okozhat a bőrön, a szervezetbe kerülve pedig hányást okoz. Mivel elég egy kevés tejnedv a mérgezéshez, ne csak a gyerekekre ügyelj, hanem arra is, hogy a növény gondozásánál te se érintkezz a nedvvel.

Mikulásvirág

A Mexikóból származó növény legismertebb fajtája a piros színben pompázó mikulásvirág. A növény tejnedve irritációt okozhat a bőrön, a szervezetbe kerülve pedig hányást okoz. Mivel elég egy kevés tejnedv a mérgezéshez, ne csak a gyerekekre ügyelj, hanem arra is, hogy a növény gondozásánál te se érintkezz a nedvvel.

Dia

 	Fátyolaszparágusz  	A latin nevén Asparagus setaceus eredetileg Dél-Afrikából származik, de Ázsiában is őshonos. Többnyire vágott virágcsokrok díszítésére használják, ám önmagában, cserépben nevelve is szép dísze lehet a lakásnak. A gond azonban az, hogy a növénynek minden része mérgező: gyakori érintkezés során bőrirritációt okozhat, apró bogyói pedig lenyelve hasmenést, hányást és gyomorpanaszokat eredményezhetnek.  	Kapcsolódó cikk: 	Allergiát okozó szobanövények »

Fátyolaszparágusz

A latin nevén Asparagus setaceus eredetileg Dél-Afrikából származik, de Ázsiában is őshonos. Többnyire vágott virágcsokrok díszítésére használják, ám önmagában, cserépben nevelve is szép dísze lehet a lakásnak. A gond azonban az, hogy a növénynek minden része mérgező: gyakori érintkezés során bőrirritációt okozhat, apró bogyói pedig lenyelve hasmenést, hányást és gyomorpanaszokat eredményezhetnek.

Kapcsolódó cikk:
Allergiát okozó szobanövények »

Dia

 	Királybegónia  	A Dél-Amerika trópusi esőerdőiből származó Begonia rex a fátyolaszparáguszhoz hasonlóan szintén nem nő nagyra, viszont ahogy az, úgy a királybegónia is mérgező: a benne található erős sav a növény bármely részének lenyelése esetén hányást okozhat, kimarhatja a nyelvet, a szájat és a torkot.

Királybegónia

A Dél-Amerika trópusi esőerdőiből származó Begonia rex a fátyolaszparáguszhoz hasonlóan szintén nem nő nagyra, viszont ahogy az, úgy a királybegónia is mérgező: a benne található erős sav a növény bármely részének lenyelése esetén hányást okozhat, kimarhatja a nyelvet, a szájat és a torkot.

Dia

KorallbokorA korallbokor bogyói felnőtt emberre nem veszélyesek, ha azonban az éppen csak mászni tudó gyerkőc fogyaszt belőlük, súlyos gyomorpanaszokat okozhatnak. Az élénk, korallpiros termések hányást, hasi fájdalmakat és légzési nehézségeket eredményezhetnek.

Korallbokor

A korallbokor bogyói felnőtt emberre nem veszélyesek, ha azonban az éppen csak mászni tudó gyerkőc fogyaszt belőlük, súlyos gyomorpanaszokat okozhatnak. Az élénk, korallpiros termések hányást, hasi fájdalmakat és légzési nehézségeket eredményezhetnek.

Dia

LeanderA leander az egyik leggyakrabban előforduló, legnépszerűbb szobanövény, hazánkban és azon túl is. Sajnos azonban a leander is azon csalfa növények közé tartozik, melyek mérgezőek. A növény részei alkaloidákat és glikozidokat tartalmaznak, melyek a szervezetbe jutva rosszullétet okozhatnak. A leggyakoribb tünet a hasmenés és a hányás, valamint a fejfájás, de súlyosabb esetben keringési zavarok is felléphetnek.

Leander

A leander az egyik leggyakrabban előforduló, legnépszerűbb szobanövény, hazánkban és azon túl is. Sajnos azonban a leander is azon csalfa növények közé tartozik, melyek mérgezőek. A növény részei alkaloidákat és glikozidokat tartalmaznak, melyek a szervezetbe jutva rosszullétet okozhatnak. A leggyakoribb tünet a hasmenés és a hányás, valamint a fejfájás, de súlyosabb esetben keringési zavarok is felléphetnek.

Dia

KrotonA változatos színekben pompázó növény levele és szára mérgező nedvet tartalmaz, amely a tápcsatornába jutva veszélyes az emberi szervezetre - ez jelentkezhet hányás vagy hasmenés formájában. A bőrrel találkozva pedig viszketést, vörös foltokat okoz, ezért bánj vele nagyon óvatosan.

Kroton

A változatos színekben pompázó növény levele és szára mérgező nedvet tartalmaz, amely a tápcsatornába jutva veszélyes az emberi szervezetre - ez jelentkezhet hányás vagy hasmenés formájában. A bőrrel találkozva pedig viszketést, vörös foltokat okoz, ezért bánj vele nagyon óvatosan.

Dia

FikuszA tágas, világos lakások népszerű díszének levelei jelentenek veszélyt, elsősorban a gyerekek esetében. Ezek ugyanis mérgezőek, hányást, hasmenést és gyomorfájdalmat okozhatnak. A tünetekkel érdemes mihamarabb orvoshoz fordulnod.

Fikusz

A tágas, világos lakások népszerű díszének levelei jelentenek veszélyt, elsősorban a gyerekek esetében. Ezek ugyanis mérgezőek, hányást, hasmenést és gyomorfájdalmat okozhatnak. A tünetekkel érdemes mihamarabb orvoshoz fordulnod.
Blog.hu ajánló
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: