3 mérgező szobanövény

Amit semmiképp se tegyél a gyerekszobába!

A legkedveltebb szobanövények sem ártalmatlanok. Ismerd meg a veszélyesebbeket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem csak a trópusokon élnek veszélyes növények. Valószínűleg otthonodban is megtalálható egy-egy jámbornak és veszélytelennek egyáltalán nem nevezhető zöld növény. Ezek pedig a bőrirritációtól kezdve a hányásig számos kellemetlen tünetet okozhatnak, ezért figyelj arra, hogy a gyerekek semmiképpen ne érjék el a lakás viruló, de veszélyes díszeit.

Mikulásvirág – Euphorbia pulcherrima

A Mexikóból származó növény jól ismert, vidám külseje leginkább a gondos nemesítés eredménye. Legismertebb formája a piros színben pompázó fajta, de létezik rózsaszínű és krémszínű változatban is. A kutyatejfélék családjába tartozó növény – többnyire – piros felleveleinek köszönhetően a téli időszakban két hónapon át varázsolja vidámabbá a lakást. A mikulásvirág körülbelül 30-35 cm magasra nő meg, nem kimondottan igényes növény.

De tápanyagszükségletére jó, ha odafigyelsz. Leginkább 17-22°C-on érzi jól magát, ha teheted, lakásod egy világos pontján találj neki helyet. A színes fellevelek növekedéséhez ugyanis ősztől körülbelül hat-nyolc héten át szüksége van napi 10-12 órányi megvilágításra. Miután kifejlődtek a színes levelek, megszűnik a mikulásvirág fényigénye. A növény májustól-szeptemberig nyugalmi időszakban van – ilyenkor nem hoz újabb színes leveleket.

Légy óvatos!

A növény vidám piros színe szinte magához vonzza a gyerekkezeket. Ez pedig nem túl szerencsés, mert a növény tejnedve irritációt okozhat a bőrön. Természetesen mindez ugyanúgy igaz a felnőtteknél is, de gyermekek esetében fokozottabban áll fenn a veszély. Legrosszabb esetben akár le is nyelheti a gyerek a tejnedvet, ez pedig komoly mérgezést, a gyomor-bél traktusba kerülve hányást okozhat.

Anyósnyelv – Sansevieria trifasciata

Az Afrikából származó növény a köznyelvben – csíkos levelei miatt – szobai tigrislevél néven is ismertté vált. A liliomfélék családjába tartozó anyósnyelv felfelé álló, vastag, húsos leveleivel sok lakásban a nappali díszévé válhat.

Az erősebben növő példányok elérhetik akár a másfél méteres magasságot is, de alacsonyabb változatai is léteznek a növénynek. Leginkább a félárnyékot kedveli, a hideget viszont nehezen viseli. Épp ezért rendkívül fontos, hogy télen se legyen 15°C-nál hűvösebb helyen. Ha figyelembe veszed igényeit, a növény jól érzi magát, és akár virágot is hozhat.

Tanácsos laza és darabos szerkezetű, homokos talajba ültetni. Nem szabad túlöntözni, mert a növény töve könnyen rothadásnak indulhat. Az öntözővíz minőségére nem különösebben érzékeny – akár a meszes, kemény vizet is bírja. Sőt, ha már minden szobanövényed feladta, próbálkozz az anyósnyelvvel, mert meglehetősen szívós.

Légy óvatos!

Vastag és hegyes végű levelei akár komoly sérüléseket is okozhatnak, ha óvatlan a gyerek, másrészt viszont - és talán ez a nagyobbik veszély - a növény levele, valamint hajtása egyaránt mérgező. Ennek következtében allergiás tüneteket válthat ki. Mindez megnyilvánulhat enyhébb bőrpír, de akár hányás és hasmenés formájában is - ha esetleg csipeget a növényből.

Szobai kankalin – Primula obconica

A kankalinfélék családjába tartozó szobai kankalin kimondottan hálás és igénytelen növény. Ráadásul igen hosszan virágzik, és nem kimondottan érzékeny a hőingadozásra sem. Virágának színe lehet rózsaszín, vörös, fehér, de akár lila is. Ha azt szeretnéd, hogy a lehető leghosszabban virágozzon ez a gyönyörű növény, tedd az ablaktáblák közé, az alacsonyabb hőmérséklet – 10-12°C –, valamint a kellő fényerősség ugyanis elnyújtja a virágzási időszakot.

Arra viszont vigyázz, hogy a növény levelei ne érintkezzenek közvetlenül a külső, hideg ablaküveggel. Ezenkívül ne feledkezz meg a rendszeres és bőséges öntözésről, mert a szárazságot nehezen tűri. Ugyanakkor ügyelj rá, hogy ne álljon hosszasan vízben, mert gyökerei rothadásnak indulhatnak. Mivel a növény kedveli a savanyú talajt, földje legyen humuszban gazdag. Ha pedig végre eljön a jó idő, különösen a virágzás alatt érdemes kiültetni a szabadba, vagy akár cserepesen a balkonon tartani.

Légy óvatos!

Bár a kankalin igen vidám színekben pompázik, és ezáltal feldobja a gyerekszoba hangulatát, ne tartsd a növényt a lakás ezen részén. A kankalin levele, valamint hajtása ugyanis mérgező. Egész pontosan a növény levélszőreinek tövében található apró mirigyek termelnek olyan tejnedvet, mely – különösen érzékeny bőrűeknél és kisgyermekeknél - viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben pedig hólyagokat okozhat. Ha pedig az emésztőszervrendszerbe kerül a tejnedv, akár hányás és hasmenés is lehet a következmény.

Ezt is szeretjük